Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zonnestroom voor Amsterdamse scholen

  •  
08-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
narcis-querido_n.jpg
In Amsterdam wordt vandaag het grootste binnenstedelijke zonnestroomproject van Nederland in gebruik genomen. Op de daken van 27 locaties (21 basisscholen en 6 andere gebouwen) zijn bijna drieduizend zonnepanelen gemonteerd met een capaciteit van bijna 600 kiloWattpiek (kWp*).
De zonnepanelen bedekken ongeveer anderhalf voetbalveld aan dakoppervlak. De stroom die met deze panelen wordt opgewekt is vergelijkbaar met het elektriciteitsgebruik van 200 Amsterdamse huishoudens. Daarmee wordt de CO2-uitstoot verminderd met circa 310 kiloton CO2 per jaar.
De gemeente Amsterdam streeft ernaar de stad minder afhankelijk te maken van milieuonvriendelijke en schaarse  fossiele brandstoffen. De gemeente stimuleert daarom het opwekken van schone energie in en om de stad.
Het project 'Zonnestroom voor de stad'werd gestart door de gemeente en is een samenwerking tussen International Solar uit den Bosch en energiemaatschappij Greenchoice. uit de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) werd de benodigde subsidie verleend.
Frank Heijckmann, mede-oprichter en directeur van International Solar: ”In het buitenland zien we al  dat zon een substantiële bijdrage levert aan duurzame elektriciteitsvoorziening. Nederland loopt daarin ver achter op landen als Duitsland en België. Dit project laat zien dat er ook hier veel mogelijk is als bedrijven en lokale overheden de handen ineen slaan. Dit model verdient navolging.”
Energie voor de buurt
De stroom die op de scholen wordt opgewekt wordt allereerst gebruikt om de scholen zelf van energie te voorzien. De totale hoeveelheid opgewekte stroom is echter veel groter dan de behoefte van de scholen. De extra stroom wordt aangeboden aan alle geïnteresseerde buurtbewoners. Zo wordt de lokaal opgewekte energie ook in de eigen buurt gebruikt.
Michiel Rexwinkel, oprichter en directeur van Greenchoice: “Dit project past perfect bij onze filosofie: decentraal opwekken van duurzame energie en deze beschikbaar stellen aan omwonenden. De gemeente Amsterdam wijst andere overheidsorganisaties de juiste weg.”
*Wat is een kilowattpiek?
Het elektrisch vermogen van fotovoltaïsche zonnepanelen wordt gewoonlijk uitgedrukt in wattpiek of kilowatt-piek (1 kilowatt-piek is 1000 watt-piek). Zonnepanelen met een vermogen van 1 kilowatt-piek (1 kWpiek) leveren een vermogen van één kilowatt bij een loodrechte zonne-inval van 1000 Watt per vierkante meter.
Gemiddeld levert 1 kWpiek zonnepanelen in België of Nederland jaarlijks ongeveer 850 kilowattuur (kWh) elektriciteit.
(Bron: Zonnecellen.be)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.