Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zonneparken kunnen een grote biodiversiteit herbergen

  •  
20-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zonnepark_Pixabay

Zonnepark

© Pixabay

Zonneparken kunnen een grote biodiversiteit herbergen. Wetenschappers concludeerden na het bestuderen van de flora en fauna dat zonneparken voor zowel voor planten als bestuivers een geschikte habitat is. 

Groene toekomst

Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center hebben afgelopen jaar onder leiding van hoogleraar Koos Biesmeijer het nieuwe zonnepark op het terrein van Shell Moerdijk nauwkeurig bestudeerd. Het team van Naturalis en Smartland zaaide een aantal verschillende mengsels van verschillende planten in om een basis te leggen voor het jonge ecosysteem en te onderzoeken wat werkt voor de biodiversiteit. Uit de resultaten bleek dat zonneparken, indien goed ingericht, beter voor de biodiversiteit kunnen zijn dan de meeste landbouwgrond.

Naturalis Biodiversity Center is dan ook positief over de mogelijkheden die zonneparken kunnen bieden om biodiversiteit in Nederland te stimuleren. “Zonnepanelen op daken heeft onze voorkeur, maar als er toch zonneparken verschijnen, kunnen we ze beter zo inrichten dat ze goed zijn voor biodiversiteit”, aldus Biesmeijer.

Voortzetting onderzoek

De volgende stap is dat naturalis de ontwikkeling over langere tijd gaat bekijken. Bij monitoring over meerdere jaren kan onderzocht worden wat het totale effect van een zonnepark op de biodiversiteit is. Ook hopen de onderzoekers met het vervolgonderzoek meer te weten te komen over de effectiviteit van verschillende zaaisels en de verschillen tussen typen bodems en bodemgebruik. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.