Zonneparken kunnen een grote biodiversiteit herbergen
• 20-02-2020
• leestijd 1 minuten
Zonnepark
© Pixabay
Zonneparken kunnen een grote biodiversiteit herbergen. Wetenschappers concludeerden na het bestuderen van de flora en fauna dat zonneparken voor zowel voor planten als bestuivers een geschikte habitat is.
Groene toekomst
Onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center hebben afgelopen jaar onder leiding van hoogleraar Koos Biesmeijer het nieuwe zonnepark op het terrein van Shell Moerdijk nauwkeurig bestudeerd. Het team van Naturalis en Smartland zaaide een aantal verschillende mengsels van verschillende planten in om een basis te leggen voor het jonge ecosysteem en te onderzoeken wat werkt voor de biodiversiteit. Uit de resultaten bleek dat zonneparken, indien goed ingericht, beter voor de biodiversiteit kunnen zijn dan de meeste landbouwgrond.
Naturalis Biodiversity Center is dan ook positief over de mogelijkheden die zonneparken kunnen bieden om biodiversiteit in Nederland te stimuleren. “Zonnepanelen op daken heeft onze voorkeur, maar als er toch zonneparken verschijnen, kunnen we ze beter zo inrichten dat ze goed zijn voor biodiversiteit”, aldus Biesmeijer.