Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zonnende en roepende boomkikkers

  •  
13-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
538 keer bekeken
  •  

De Mortelen en Scheeken is een van de beste plekken in Brabant voor de boomkikker. Ooit waren ze verdwenen in dit gebied maar dankzij meerdere herintroducties een aantal jaar geleden gaat het hier enorm goed met de soort, en breidt de populatie zich steeds meer uit.

Het gebied is zeer geschikt gemaakt voor deze pioniersoort door poeltjes aan te leggen die ook droogvallen waardoor er geen vissen in zitten. Door de leemlaag iets aan te snijden, zit er ook een klein beetje kalk in het water, waardoor de boomkikker er goed gedijt. Ook zijn er bramenstruiken aangeplant, een plek waar ze graag naar toe gaan om te zonnen.

Bramenstruik is de perfecte plek

Een bramenstruik is voor de boomkikker, ook wel braamkikker genoemd, een perfecte plek. De blaadjes van de bramenstruik houden door hun structuur goed de warmte vast, en doordat de takken wat ombuigen is er altijd wel een plekje in de zon. En als er een vijand nadert kan de boomkikker zich pardoes laten vallen tussen de struiken, en wordt het beschermd door de stekels van deze struiken.

In de Mortelen en Scheeken telt Jeanne Soetens samen met Bert Vervoort al jaren de boomkikkers. Dit doen ze op gehoor. Mannetjes boomkikker beginnen in april met het lokken van vrouwtjes door in de avond en nacht hard te roepen. Als ze met zijn allen tegelijk roepen, is het een oorverdovend geluid.  Op dit moment zijn er zoveel boomkikkers in het gebied dat ze voornamelijk luisteren naar waar ze zitten, en of ze zich al aan het verspreiden zijn richting andere gebieden. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar