Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zonnedauw: vleesetende plant van Nederland

  •  
17-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1115 keer bekeken
  •  
zonnedauw-greetkok.jpg

© Fotograaf: mhckok32

De naam 'zonnedauw' hebben deze vleesetende planten te danken aan de druppels op het einde van de tentakels. Deze lijken een beetje op dauwdruppels, maar zijn erg kleverig en verdampen niet in de zon. Op het menu van de zonnedauw staan allerlei insecten. Geduldig wacht de plant totdat er een willekeurig insect komt aanwaaien en blijft kleven.

zonnedauw_mot_belton

© Deze mot lijkt door de tentakels van de zonnedauw uit elkaar te worden getrokken. Fotograaf: belton

Menu van de zonnedauw

Omdat de zonnedauw niet al zijn voedsel uit de bodem hoeft te halen, overleeft hij ook onder Spartaanse omstandigheden. Hij vult zijn menu immers aan met insecten. De bodem moet kaal, schraal en zelfs zuur zijn, zolang het maar vochtig is.

zonnedauw_sprinkaahnlarve_hanbug

© Wordt deze sprinkhaanlarve het volgende slachtoffer? Fotograaf hanbug

Gebalde vuist

Komen insecten in aanraking met de druppels, dan blijven ze eraan vastplakken en beweegt de plant langzaam steeds meer tentakels in de richting van zijn slachtoffer. Binnen enkele uren kan een blad zich als een gebalde vuist volledig om zijn prooi hebben gesloten. Het blad van de zonnedauw scheidt verteringsenzymen uit en de vrijgekomen voedingsstoffen worden door de plant opgenomen.

zonnedauw_gaasvliegjes-gjbuter

© Gaasvliegje gevangen door zonnedauw Fotograaf: gjbuter

Verteren

Hoe meer druppels aan het insectenlijf weet te hechten, hoe sneller dit vocht de prooi doet verteren. Als na een paar dagen de hele inhoud van het insect is verteerd, openen de blaadjes zich weer langzaam. Wat achterblijft zijn de glazige vleugeltjes en een verschrompeld zwart restje van de insectenhuid.

zonnedauw_libel_dubbelaa

© Zelfs een libel kan verteerd worden door de zonnedauw. Fotograaf dubbelaa

De zonnedauw lijkt zeer bedreven in het lokken en vangen van waterjuffers. Bij de vennen vind je dan ook geregeld plantjes die meerdere waterjuffers in hun kleverige tentakels gevangen houden.

zonnedauw_waterjuffer_1968TJ

© Zonnedauw met meerdere waterjuffers. Fotograaf 1968TJ

Drie soorten zonnedauw

In Nederland vind je drie soorten zonnedauw. De ronde en kleine zonnedauw komen plaatselijk vrij algemeen voor, maar staan nog wel op de rode lijst. In Nederland zijn deze planten vanaf 1 januari 2017 niet meer wettelijk beschermd. De lange zonnedauw is aanzienlijk zeldzamer en dat komt vooral omdat  z’n leefgebied (levend hoogveen en blauwgraslanden) verdwijnt.

zonnedauw-noortjerussel-jaapaap-NoahElhardt

© Van links naar rechts: kleine zonnedauw (fotograaf: noortjerussel), ronde zonnedauw (fotograaf: jaapaap) en lange zonnedauw (fotograaf: NoahElhardt)

zonnedauw_bloem_belton

© De bloemen van de zonnedauw zijn veel groter dan het plantje zelf. Elke bloem bloeit maar één dag en staat zo'n vier uur open. Fotograaf: noortjerussel

Meer over:

zonnedauw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties

pooh1963
pooh19637 jun. 2020 - 14:18

Hallo, ik heb een zonnedauwplantje (Ik denk de lange zonnedauw) gekocht om foto’s van te maken. De eerste week zaten er nog mooie druppels aai maar die zijn nu weg. Hoe komt dit en is er een kans dat ze terugkomen? 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.