Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zomertortel kampeert bij de boer

  •  
04-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1228 keer bekeken
  •  
Zomertortels

Zomertortels

© Rob Buiter

Sinds de jaren tachtig zijn we 95% van de zomertortels in ons land kwijtgeraakt. In Zeeland onderzoekt Jennifer Vreugdenhil hoe het tij te keren. Vier vogels met zendertjes op hun rug leerden haar een verrassende les.

Voedselgebrek

Naast de jacht in Zuid-Europa en Noord-Afrika, krimpend leefgebied en ook een bacterieziekte ('het geel') lijkt voedselgebrek in de broedgebieden het belangrijkste probleem voor deze duifjes. Daarom kijken de onderzoekers in Zeeland of speciale voedselveldjes de vogels kunnen helpen. Vreugdenhil: 'Zomertortels eten alleen zaden. Op die voedselveldjes van een halve hectare aan de rand van gewone akkers, zaaien we dus speciale kruiden die het hele voorjaar en de hele zomer door veel zaad produceren.'

Voedselveldje voor zomertortel

Jennifer Vreugdenhil op een voedselveldje voor zomertortels

© Rob Buiter

Mini-campings

Door vier zomertortels een vederlicht zendertje om te hangen, checkt Vreugdenhil of de vogels die veldjes ook gebruiken. 'Ik zie de laatste weken dat ze inderdaad af en toe op de veldjes zitten. Ze maken zich daar klaar voor de trek naar het zuiden. Ook op enkele wildcamera's zien we af en toe zomertortels bij de voedselveldjes. Maar veel vaker zien we de vogels op mini-campings. De zomertortels lijken te houden van kamperen bij de boer!'

Kale plekjes

Vreugdenhil weet dat de zomertortel behalve onkruidzaden en hagen voor beschutting ook kale plekken nodig heeft, om op de bodem te kunnen scharrelen. 'Dat vind je allemaal op die mini-campings.' Vroeger zag je in ons land letterlijk duizenden zomertortels op rommelige erven en in hagen. Nu zijn er nog maar enkele honderden broedparen over. 

Jennifer Vreugdenhil

Jennifer Vreugdenhil

© Rob Buiter

Duiven en duiven

De zomertortel en ook de Turkse tortel hoort in ons land tot een aparte duivengroep. Ze vormen een heel andere familie dan bijvoorbeeld de houtduif of de holenduif. De zomertortel herken je vrij eenvoudig aan zijn gestreepte kraagje en de donkere tekening op de vleugels. Waar de Turkse tortel tot drie telt ('roe-KOE-koe') laat de zomertortel een regelmatige, rollende, herhaalde  'koerrrr' horen.

Meer informatie over het Zeeuwse onderzoek staat hier

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.