Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zomersneeuw boven de Nederlandse rivieren

26 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Eendagsvlieg_macrodaan.jpg

© Fotograaf: macrodaan

Ooit was het heel gewoon langs de Nederlandse rivieren: duizenden spierwitte eendagsvliegen die in het donker vanuit het water massaal naar de oevers trekken om eitjes te leggen.
In deze dichtheden levert het spectaculaire beelden op en spreekt men over zomersneeuw. De schoraas, zoals het beestje heet, laat zich niet elk jaar in deze aantallen zien. Het verschijnsel duurt maar een paar dagen. Momenteel worden zeer grote aantallen eendagsvliegen langs de Waal en Nederrijn gezien na zonsondergang.
Sommige media spreken in jaren met veel van deze eendagsvliegen over een invasie of zelfs van een insectenplaag, maar het gaat hier om een fenomeen dat thuishoort langs onze grote rivieren. In 1936 werden de witte insecten voor het laatst in ons land waargenomen. De kanalisering van de grote rivieren eiste zijn tol: daar was voor de dieren geen leven meer mogelijk. Het water was vuil en de rivier was een levenloos riool geworden.
Maar 25 jaar geleden keerde het tij. Langs de Rijn bij Wageningen (die hier Nederrijn heet) zag men voor het eerst weer van die sierlijke witte Ephoron virgo - die wij ook wel schoraas, haften of eendagsvliegen noemen. Sinds 2015 worden er weer grote aantallen gezien. Het lijkt erop dat 2018 een topjaar is.
De eendagsvliegen komen nu uit het water om een partner te zoeken, te paren en vervolgens eitjes af te zetten in de rivier. Daarna zullen de eendagsvliegen na een kort leven in de vrije lucht sterven. De larven leven een jaar ingegraven in de bodem van de rivier. Hun voedsel filterden ze uit het water.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.