Elke Nederlander kent de eilanden Texel, Schouwen Duiveland, Pampus en Neeltje Jans. Er zijn, naast de bekende toeristische oorden, veel meer eilanden in ons waterrijke Nederland. Van complete dorpen op een eiland tot onbewoonbare zandplaten. Vroege Vogels grijpt de zomermaanden aan om natuur op onbekende Nederlandse eilanden te verkennen. Gaat u mee?
Zomerse eilanden: Eiland in de Maas
Met twee piepkleine eilanden aan de voet van de Sint Pietersberg in de rivier de Maas besluiten we de vierdelige eilandenserie.. Vroeger, toen de Maas niet gestuwd was en de oevers niet beschoeid waren, was het een natuurlijke rivier die in de zomer vaak droog kwam te staan: een rivier vol eilanden. De gezamenlijke natuurbeschermers en de grintwinners hebben vergevorderde plannen om de Maas weer haar natuurlijke loop te geven. Hetty Meertens van Stichting ARK én Edmond Staal van het Limburgs Landschap zijn aktief bij de plannen betrokken.
Zomerse eilanden: De Kreupel
In het IJsselmeer, op vijf kilometer uit de kust van Andijk, ligt sinds drie jaar een kunstmatig vogeleiland: De Kreupel. Vanaf dag één na oplevering, bleek het een ideale pleisterplaats voor zwarte sterns die zich aan het eind van de broedtijd verzamelen voor hun trek naar het zuiden. Daarmee is De Kreupel ook een El Dorado voor onderzoekers, die in samenwerking met Staatsbosbeheer ieder jaar sterns vangen, meten en ringen om te achterhalen waarom de soort het steeds slechter doet.
In de serie Zomerse Eilanden deze week het Eiland van Brienenoord: een zandplaat in de Nieuwe Maas in Rotterdam. Velen rijden er dagelijks - meestal onbewust - overheen. De drukke A16 loopt er met de Van Brienenoordbrug dwars over. In de loop der tijden zijn er veel megalomane plannen met het eiland geweest: nu lijkt de natuur in dit bijzondere stukje Rotterdam het te gaan winnen van de economie.
Als eerste het baggerslib-depot dat tien jaar geleden in de monding van de IJssel, in het Ketelmeer werd aangelegd. Er werd een diep gat gegraven en daaromheen ligt een dijk, van bovenaf gezien prachtig rond. Daarom kreeg het de naam IJsseloog. Naast het vervuilde slib vind je er onverwacht veel natuur.