Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zomerportret: Bernice Notenboom

  •  
14-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1525 keer bekeken
  •  
Bernice Notenboom

Klimaatjournalist Bernice Notenboom

© Bernice Notenboom

Wie op internet zoekt op de naam Bernice Notenboom vindt steevast twee woorden: klimaatjournalist en avonturier. Niet zo gek, want Bernice heeft de meest gevaarlijke expedities gedaan op de Noord- en Zuidpool. In juni kwam zij terug van haar laatste expeditie Winds of Change, waarbij zij met haar kite 2000 kilometer aflegde op de smeltende ijskap van Groenland.

Winds of Change

Met foto- en filmmateriaal en blogs legt zij vast wat klimaatverandering doet met het ijs. Notenboom: “We verliezen 1 miljoen ton ijs per minuut per dag. Sinds 12.000 jaar hebben we nog nooit zoveel ijs zien smelten als vorig jaar." Maar Winds of Change is ook bedoeld om aandacht te vragen voor duurzame energie, zoals windenergie. Ook kites hebben potentie als energieleveraar, aldus Notenboom. De kites die zij en haar expeditiegenoten gebruikten bereiken een hoogte tot wel 400 meter, 200 meter hoger dan windmolens en kunnen een klein dorp van elektriciteit voorzien. 

Expedities

Bernice heeft al heel wat expedities op haar naam staan, zonder uitzondering allemaal in extreme gebieden. In haar boek Tegenpolen doet zij verslag van reizen naar Siberië, de Zuidpool, de Noordpool en Groenland in de jaren 2007/2008. In 2014 maakte zij een tocht van 50 dagen onder de naam The Arctic March van de Noordpool naar Canada. In 2017 onder de naam 2Dgrees opnieuw op de Noordpool om metingen voor de ESA te doen van de sneeuwdikten. De expedities die zij maakt zijn niet zonder risico. Door het smeltende ijs kan er zomaar een fikse breuklijn ontstaan in het ijs. “Het is te gevaarlijk geworden, het ijs is te dun. Nergens in het Arctisch gebied is nog ijs dikker dan 50 centimeter, terwijl het tien jaar geleden gemiddeld drie meter dik was. Een ijsvrije Noordpool komt eraan, sneller dan we denken. En zonder ijs warmt de aarde veel sneller op.”


Bernice maakte ook verschillende films, zoals SkyGods- the Price of our love for Flying over de effecten van het vliegverkeer en Sea Blind over de vervuiling door de scheepvaart. Bernice is vooral bekend door de VPRO tv serie Klimaatjagers.

Vroege Vogels zendt deze zomer vier radioportretten van mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de natuur en het milieu. Volgende week is dat de Zeeuwse natuurman Chiel Jacobusse, de week daarop boegbeeld van de biodiversiteit Louise Vet en tenslotte scheidend boswachter van NP Hoge Veluwe Henk Ruseler. 

Tentenkamp

Tentenkamp op Groenlnd

© Bernice Notenboom

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.