Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zo komt bos weer tot leven

  •    •  
14-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2152 keer bekeken
  •  

Ondanks dat voor veel landgoederen de cultuurhistorie voorop staat, wordt er veel gedaan aan natuurherstel. Bosgroep Zuid is veelal bezig om een goede hydrologie voor het gebied te creëren. Oude vennen worden hersteld, sloten in bossen worden gedempt en exoten worden verwijderd. Er wordt hier bijvoorbeeld geëxperimenteerd met een nieuwe methode om Japanse duizendknoop te bestrijden. Hiervoor worden de stukken bosgrond eerst kaal gemaakt en worden er vervolgens inheemse bomen teruggeplant. De duizendknoop houdt van veel licht en deze bomen zorgen voor schaduwdruk, wat de groei van de plant belemmert.  

Jaarrond groen

Een andere kenmerkende exoot op de landgoederen is de rododendron. De struiken zijn ooit aangeplant met twee redenen. De eerste is dat landgoederen bovenal mooi moesten zijn en deze plant heeft natuurlijk een prachtige paarse bloesem en is jaarrond groen. Maar ook belangrijk was de struik tijdens de jacht. Dieren zoals fazanten hadden schuilmogelijkheden nodig op de toen nog open stukken land. Helaas zorgt de plant er nu voor dat er geen andere soorten onder kunnen groeien.

Bovendien onttrekt de plant veel vocht uit de grond omdat hij jaarrond groen is en dus water verdampt uit de bladeren. De plant verzuurt de grond ook en verdroging verzuurt de grond nog verder. Daarom zijn nu grote stukken bos volledig verlost van de soort.

Hetzelfde geldt overigens voor de naaldbomen in het bos. Die zijn natuurlijk aangeplant voor de houtproductie, maar zijn ook jaarrond groen en onttrekken veel water uit het bos. De verterende naalden op de bosbodem verzuren ook de grond. Daarom worden die steeds meer weggehaald en worden inheemse loofbomen teruggeplant.

Venherstel

Verder werkt Bosgroep Zuid aan het herstellen van vennen. Vennen zijn vrijgemaakt van woekerende planten en rododendrons, waardoor er nu weer meer licht op de venoevers komt. Waar nodig was ook slib uitgebaggerd zodat de venvegetatie zich kan herstellen. Al heel snel kwamen hier bijzondere vensoorten terugkomen, zoals bepaalde libellen. Maar nu zien we ook moeraswolfsklauw, moerashertshooi en kleine zonnedauw.

Kijk zaterdag 16 september 2023 naar de uitzending over West-Kempen om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.