Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zingend protest in Drents provinciehuis voor gifvrije bollenteelt

  •    •  
29-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
bollenveld urchje

© Foto: urchje

Ongeveer dertig zingende actievoerders protesteren woensdag in het Drentse provinciehuis tegen het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij het telen van onder meer lelies. "We willen dat de provincie zegt dat bollenteelt niet met gif mag", zegt Ellen Smal van Extinction Rebellion Drenthe.

Gif in bollenteelt gevaar voor natuur en gezondheid

De in geel-zwarte kleding gestoken actievoerders zeggen steeds meer velden te zien waar lelies worden geteeld. Zij kozen woensdag als protestdag omdat de Provinciale Staten dan vergadert en ze alle Statenleden hun boodschap kunnen meegeven. Op weg naar de vergaderzaal passeerden de Drentse politici borden met teksten als Lelietelt = geld boven gezondheid en Bollenteelt gifvrij.

Volgens de actievoerders zorgt deze bollenteelt met chemicaliën voor problemen. "Insecten en vogels gaan dood, het grondwater vervuilt, mensen worden ziek. Dit kan zo niet langer. Wij eisen dat de provincie nu eindelijk ingrijpt en bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt gaat verbieden, de meest giftige vorm van landbouw die er bestaat. De natuur kan niet praten, dus moeten wij het doen."

Landbouwminister onderzoekt maatregelen voor gif in bollenteelt

Demissionair Landbouwminister Piet Adema onderzoekt of hij maatregelen kan nemen om de groei van de lelieteelt te beperken. Hij vertrouwt erop dat de gebruikte middelen veilig zijn. "Maar het blijven chemische middelen. En onze ambitie zou toch moeten zijn om chemische middelen zoveel mogelijk te beperken."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.