Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zilveren meeuwen

  •  
11-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3071 keer bekeken
  •  
zilvermeeuw_04.jpg
Een dagje op het strand, een tochtje met een boot, zelfs een wandeling door het park; het kan allemaal ruw verstoord worden. Zodra je ook maar één enkele kruimel uit een broodzakje haalt, verschijnen ze uit het niets; meeuwen. In alle soorten en maten komen ze overal vandaan om jouw boterham weg te snaaien. Een van de grootste meeuwen in deze bende, is de zilvermeeuw ( Larus argentatus ).
De zilvermeeuw komt door het hele land, over een groot deel van de wereld voor, maar de vogel broed voornamelijk in duingebieden. Hier leggen de vrouwelijke individuen twee tot drie eieren. De jongen groeien uit tot vogels van gemiddeld 60 centimeter groot, met een spanwijdte van ongeveer 145 centimeter.
In totaal bestaan er vijftien ondersoorten van de Larus argentatus . In Nederland komen voornamelijk de Britse en Scandinavische zilvermeeuwen voor. Bij de meeste ondersoorten zijn de mannetjes wat groter dan de vrouwtjes, maar dat is dan ook het enige verschil tussen de twee. Zilvermeeuwen hebben een witte kop en onderzijde. De gele snavel steekt hier goed tegen af. De bovenzijde en vleugels zijn zilvergrijs gekleurd. Afhankelijk van de ondersoort hebben de vogels roze, roodachtige, vleeskleurige, groenige of gele poten.
Erg karakteristiek is de rode vlek op de snavel. Deze vlek werkt als stimulatie voor de jongen. Wanneer een jonge zilvermeeuw met zijn snavel op de rode vlek tikt, geeft de oudermeeuw voedsel op. Het blijkt zelfs dat hoe groter de vlek is, hoe vaker de jongen ertegenaan tikken.
Zilvermeeuwen hebben een zeer divers menu. In de natuurlijke kustomgeving eten zij vooral mosselen, kokkels, krabbetjes en wormen. In de stad gaan ze vooral voor een hoop soorten eetbaar afval, die ze soms door een vuilniszak heen naar buiten trekken.
Ondanks dat het niet aan hun uiterlijk is af te zien, zijn zilvermeeuwen echte veelvraten. De vogels eten soms zoveel dat ze niet meer kunnen vliegen. Vermoedelijk doen ze dit om een voorraad te hebben in het geval dat een voedselgebied niet meer bereikbaar is. Bijvoorbeeld een wadplaat die tijdens eb niet droogvalt. Nu maar hopen dat de meeuw voldoende voedsel heeft verteerd voordat de vloed weer opkomt…
Bron:
Wikipedia
L. Jonsson; Vogels van Europa
Campbell; Biology
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor