Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zigzaggend door het leven

  •  
28-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De meest bijzondere levens spelen zich soms recht onder je neus af. Als je goed kijkt in de iepenstruiken- en bomen, kun je op hun bladeren karakteristieke zigzagpatronen tegenkomen. Deze zijn van de larve van de iepenzigzagbladwesp die sinds 2013 in ons land wordt gesignaleerd.
De larven vreten zich in hun eerste stadium al zigzaggend vol van de rand van het blad tot aan de middennerf. Hier dankt de wesp dan ook zijn naam aan. In een later stadium gaat de zogenaamde vraat van de larve over in een minder subtiel patroon, waarbij de bladeren tot op de hoofdnerf volledig kaalgevreten worden. Dit noemt men ook wel ‘skelletering’.
Na deze periode van zo’n twee weken spinnen de larven aan de onderzijde van het blad een cocon met een opvallend open structuur. In de cocon verpoppen de larven zich en na ruim een week komen de volwassen dieren uit, allemaal vrouwtjes. Ze planten zich namelijk ongeslachtelijk voort. En dat doen ze heel snel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.