Op vrijdag 19 oktober vindt in LiveScience in museum Naturalis een bijzondere ontleding plaats. Een team deskundigen van Wageningen-IMARES, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Naturalis Biodiversity Center doet van 11.00 tot 15.00 uur onderzoek aan zes haaien die in de Oosterschelde zijn opgevist: vijf ruwe haaien en één gladde haai. Daarvoor moeten ze de haaien letterlijk binnenstebuiten keren.
Het onderzoek
Mardik Leopold van IMARES en Hans Witte van het NIOZ proberen aan de hand van resten in de magen van de haaien af te leiden wat ze gegeten hebben. Ze gaan daarvoor de haaien netjes opensnijden en de magen eruit halen. De inhoud van de magen wordt ter plekke nader onderzocht. Er kunnen resten van vissen gevonden worden, maar ook stukjes plastic. Met de microscoop gaan ze dit in de zaal verder onderzoeken.
Samenwerking
Pepijn Kamminga van Naturalis doet onderzoek aan de evolutie van haaienkoppen. Waarom verschillen ze zoveel, en hoe zijn ze zo geworden zoals ze nu zijn? Om deze vragen te beantwoorden maakt Pepijn, in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), CT scans van haaien uit de collectie van Naturalis. Ter plekke gaan de onderzoekers kijken of er een verband is tussen de vorm van de kop van de haai en dat wat hij eet.