Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zendertje op Aziatische hoornaar leidt tot vinden nest

  •  
01-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1132 keer bekeken
  •  
Aziatische hoornaar op de hand

© Rob Buiter

Nieuwe methoden om nesten van de Aziatische hoornaar op te sporen lijken succesvol, stelt het EIS Kenniscentrum Insecten op de site NatureToday. Deze wesp is schadelijk voor de inheemse biodiversiteit en daarom is het belangrijk om hem goed te bestrijden. In opdracht van de provincie Limburg worden de nieuwe methoden uitgeprobeerd, om verdere verspreiding te voorkomen. Daarbij wordt onder andere een zendertje ingezet.

Wesp in opmars

Een nest van de Aziatische hoornaar kan in het najaar tot 150 nieuwe koninginnen voortbrengen, die het jaar erop zelf weer nieuwe nesten kunnen stichten. De wesp is in opmars in ons land. Het is daarom noodzakelijk het nest met koningin en al te vinden en te verdelgen.

Daarvoor zijn verschillende methodes. Zo werd bij Voerendaal (Limburg) een nest gevonden met een zendertje (van 0,15 gram) dat aan de hoornaar (die zelf 0,39 gram woog) was bevestigd. Het apparaatje zendt een hoogfrequent signaal uit, dat is te ontvangen via een antenne. Daarop kon een nest worden gelokaliseerd.

Lokken

Ook de inzet van de wiekpotmethode blijkt succesvol. Dat is een pot met lokstof. Een hoornaar die daarop afkomt, wordt gemerkt met een stift. Door tijdsmeting en richtingbepaling werd twee uur later een nest gevonden, 365 meter verderop.

Ook de provincie Noord-Brabant heeft zich aangesloten bij dit onderzoek naar nieuwe opsporingsmethoden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.