Zelf zonne-energie opwekken
• 19-04-2009
• leestijd 3 minuten
Sinds 6 april 2009 kan er bij SenterNovem weer de zogeheten SDE-subsidie worden aangevraagd voor zonnepanelen. Maria van der Hoeven, minister van Economische Zaken, reserveert voor dit jaar 88 miljoen euro. Daarvan is 62 miljoen voor de voor de particulie geschikte kleine zonnepanelen. Totaal is er dit jaar subsidie voor 20 Megawatt aan zonnepanelen. Die 20 Megawatt aan zonnecelinstallaties kosten samen 90 miljoen euro en hebben bij elkaar opgeteld een oppervlakte van 766 tennisvelden.
“De subsidie (SDE) krijg je niet voor het kopen van de zonnepanelen, maar is een vergoeding voor de groene stroom die je maakt”, legt Catelijne van de Moosdijk van SenterNovem uit. Subsidie aanvragers krijgen gegarandeerd 15 jaar lang een vergoeding voor hun groene stroom. De hoogte van die vergoeding is afhankelijk van de stroomprijs en is zo gekozen dat de panelen zich na ongeveer 11 jaar hebben terugverdiend. Zonnepanelen gaan daarna nog jaren mee. De meeste fabrikanten geven een garantie van 25 jaar. Maar let op: het beschikbare subsidiebedrag is beperkt. Als het geld op is, moet u weer een jaar wachten op een nieuwe subsidieronde.
Advies op maat
Vraagt u zich af of zonnepanelen wel mogelijk zijn op uw woning? Of bent u gewoon nieuwsgierig naar de kosten en baten voor uw woonsituatie? Op de website van Milieucentraal kunt u gratis een
Advies op Maat
aanvragen.
Subsidie aanvragen
Voordat de subsidie wordt uitbetaald moet er wel wat gebeuren. “Er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken”, waarschuwt Van de Moosdijk. De panelen moeten op het dak en er moet een nieuwe elektriciteitsleiding inclusief elektriciteitsmeter, in je huis gemaakt worden. Daarnaast moeten formulieren worden ingevuld om de groene stroom op het elektriciteitsnet aan te bieden en moet er een bewijs komen dat de stroom groen is. SenterNovem adviseert mensen eerst goed op een rijtje te zetten wat ze moeten doen, voordat ze de subsidie aanvragen.
Voorwaarden
Het totaal vermogen van de zonnepanelen moet groter zijn dan 0,6 kWp (kiloWattpiekvermogen), het maximum voor particulieren is 15 kWp. Voor particulieren is een systeem van 0,6 kWp heel gebruikelijk - maar dan vist u dus net achter het net.
Het moet gaan om een nieuw systeem dat op 1 april 2009 nog niet was geïnstalleerd. In de photovoltaïsche installatie mogen geen tweedehands materialen en onderdelen zitten.
De installatie moet binnen anderhalf jaar stroom produceren.
Zonnepanelen uit de kleine categorie zijn niet object-gebonden zijn, dus ze mogen ook in de tuin worden geplaatst.
U ontvangt subsidie voor elke geproduceerde kWh. Om deze productie te meten heeft u een brutoproductiemeter nodig. Deze meter kost ongeveer negentig euro. Daarnaast moet u zich aanmelden bij Certiq, de organisatie die de productie van groene stroom controleert. De procedure voor inschrijving staat op www.certiq.nl.
Ook dient u uw netbeheerder te melden dat u gesubsidieerde zonnepanelen heeft. De netbeheerder meet wat uw zonnepanelen aan elektriciteit hebben opgewekt en geeft uw productie jaarlijkse door aan SenterNovem, die u de subsidie verstrekt.
Verhuizen?
Als u verhuist en de zonnepanelen blijven op uw oude woning achter, dan kan de subsidie overgaan naar de nieuwe eigenaar van de woning en de zonnepanelen. Maar die regel geldt alleen als de zonnepanelen worden overgenomen binnen de vijftien jaar subsidielooptijd. De subsidie voor uzelf stopt dan uiteraard. U kunt de zonnepanelen ook meenemen naar uw nieuwe woning.
Meer informatie
- Meer informatie over de SDE-regeling staat op www.senternovem.nl/sde. De helpdesk voor vragen over de SDE aanvragen is bereikbaar op telefoonnummer 038 4553450.
- In enkele regio’s binnen Nederland bestaan ook lokale subsidieregelingen voor zonnesystemen en zonneboilers. Kijk voor een overzicht op www.zonnestroomproducenten.nl (Vereniging Zonnestroom Producenten), of informeer bij uw gemeente.
- Ook kunt u terecht bij de nederlandse branchevereniging voor zonne-energie: www.hollandsolar.nl.
Bronnen: SenterNovem en Milieucentraal