Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf zaaien voor bloemrijke bermen vaak zinloos en ongewenst

  •  
19-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2325 keer bekeken
  •  
bermbloemen Jeanet1

© Bermbloemen - Fotograaf Jeanet1

De steeds populairder wordende acties om mensen zelf bermen en groenstroken te laten inzaaien met bloemrijke zadenmengsels, zijn meestal zinloos en zelfs ongewenst. Dat zegt onderzoeksbureau Floron (Floristen Onderzoek Nederland). De zaaiacties zijn bedoeld om meer bijen en andere insecten te lokken, maar volgens Floron kunnen tijd, geld en moeite in dergelijke acties beter worden besteed aan een beter maaibeheer van openbaar groen.

Vreemde planten

Door de inzaaiacties verschijnen op steeds meer plekken plantensoorten die niet in Nederland thuishoren, zoals boekweit en bepaalde soorten klaver, zegt Floron. Dat leidt tot ongewenste veranderingen in de streekeigen flora. En dergelijke "vreemde" planten lokken juist niet meer insecten, zoals de bedoeling was, want die beesten hebben ook allemaal hun eigen leefgebied en profiteren niet van nieuwkomers.

Ander maaibeheer

Een ander probleem is volgens de organisatie dat de bodem van veel bermen niet in orde is. Daardoor krijgen bloemrijke zaadmengsels geen kans. Binnen een paar jaar staat een ingezaaide plek weer vol met brandnetels, fluitenkruid en gras. De oplossing daarvoor is ander maaibeheer, waarbij afgemaaide kruiden en gras ook worden verwijderd. Als die laag blijft liggen wordt de bodem steeds voedselrijker en daardoor steeds minder geschikt voor bloemen. Bijen en andere insecten hebben bloemen nodig.

Inheemse en biologisch geteelde zaden

Floron vindt dat inzaaiacties kritisch bekeken moeten worden. Wie toch gaat zaaien, moet alleen inheemse en biologisch geteelde zaden gebruiken, aldus de organisatie.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.