Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf waarnemen: de bijzon!

  •  
03-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3553 keer bekeken
  •  
Bijzon - Roel Schrieken ReSize

© Roel Schrieken

Vroege Vogels-fan Roel Schrieken zag een bijzonder weersverschijnsel: de bijzon! Dit zie je niet elke dag. Bijzonnen ontstaan alleen wanneer de omstandigheden daar perfect voor zijn. Op grote hoogte bestaat bewolking uit ijskristallen. Deze splitsen het licht op unieke wijze. Het resultaat is een bijzondere regenboog op hoogte die links en rechts van de zon te zien kan zijn.
Bijzon - Kijken ReSize

© Kijken

Bijzonnenweer

Bij het langzaam binnenlopen van een regenfront, na een mooie heldere dag is de kans op het zien van bijzonnen het grootst. De hoge sluierbewolking bij een front is perfect voor de juiste splitsing van het licht. We spreken dan van typisch bijzonnenweer! Soms is er zelfs een hele kring te zien, dit noemen we een halo. Dat regen, bijzonnen en een halo verbonden met elkaar zijn weten we stiekem al. De boerenwijsheid 'kring om de zon, regen in de ton' komt hier vandaan.
Bijzon - Mariet van Vugt Resize

© Mariet van Vugt

Zelf een bijzon waarnemen!

Wil je zelf een bijzon zien, houdt dan vooral de weersverwachting in de gaten. Zoek een dag uit waarop het mooi weer is, maar er later een regenfront binnenkomt. Wanneer de eerste sluierbewolking van het front arriveert is het moment daar. Doe een zonnebril op en zorg dat je met je hand de zon blokkeert. Kijk dan links en recht van de zon en met een beetje geluk zie je een bijzon!

Bron: klik hier!

Meer over:

irrisatie, bijzon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.