Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zelf Geschoten: van blauwe reiger tot weidebeekjuffer

14 mei 2014
  •  
leestijd 1 minuten
Een blauwe reiger met een vers gevangen brasem, een weidebeekjuffer en ruzie om een nestkast tussen bonte specht en huismussen. Dat en meer zie je deze week in de roemruchte rubriek Zelf Geschoten.
Weidebeekjuffer
De weidebeekjuffer is door zijn vlinderachtige vlucht en grote zwarte vleugelvlek een opvallende verschijning onder de libellen en juffers. Hij komt bijna uitsluitend voor langs stromend water. Je kunt hem dan ook bij veel beken tegenkomen, maar in het westen van het land is hij zeldzaam. Zijn voorkomen is een teken dat het water van goede kwaliteit is.
Weidebeekjuffers vliegen van begin mei tot in september, met de hoogste dichtheden van midden juni tot eind juli. De ontwikkeling van larve tot imago (volwassen libel) duurt ongeveer tien maanden.
Deze soort heeft een bijzondere manier van paarvorming. Vanaf een zitpost verdedigt het mannetje zijn territorium. Hij laat indringers de binnenkant van zijn vleugels zien en wint meestal het daaropvolgende (schijn)gevecht.
  • Ook eens met je filmpje in onze roemruchte rubriek? Stuur je eigen filmpje.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.