Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: van blauwe reiger tot weidebeekjuffer

  •  
14-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Een blauwe reiger met een vers gevangen brasem, een weidebeekjuffer en ruzie om een nestkast tussen bonte specht en huismussen. Dat en meer zie je deze week in de roemruchte rubriek Zelf Geschoten.
Weidebeekjuffer
De weidebeekjuffer is door zijn vlinderachtige vlucht en grote zwarte vleugelvlek een opvallende verschijning onder de libellen en juffers. Hij komt bijna uitsluitend voor langs stromend water. Je kunt hem dan ook bij veel beken tegenkomen, maar in het westen van het land is hij zeldzaam. Zijn voorkomen is een teken dat het water van goede kwaliteit is.
Weidebeekjuffers vliegen van begin mei tot in september, met de hoogste dichtheden van midden juni tot eind juli. De ontwikkeling van larve tot imago (volwassen libel) duurt ongeveer tien maanden.
Deze soort heeft een bijzondere manier van paarvorming. Vanaf een zitpost verdedigt het mannetje zijn territorium. Hij laat indringers de binnenkant van zijn vleugels zien en wint meestal het daaropvolgende (schijn)gevecht.
  • Ook eens met je filmpje in onze roemruchte rubriek? Stuur je eigen filmpje.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor