Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: snotolf, eekhoorn en zwarte specht

  •  
11-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Luidruchtige winterkoninkjes én egels, een waakzame snotolf en een eekhoorn met een wel heel bijzondere voederbak. Dat en meer is deze week te zien in de rubriek Zelf Geschoten.
Snotolf
Snotolven zijn plompe, trage vissen die zich voeden met kleine kwallen en kreeftachtigen. De buikvinnen zijn omgevormd tot een zuignap, waarmee de snotolf zich op stenen kan vasthechten. Snotolven kunnen wel 50 centimeter lang en 5 kilo zwaar worden. Bij deze vissen is het mannetje gewoonlijk veel kleiner dan het vrouwtje.
Door natuurminnende sportduikers worden waarnemingen van snotolven zeer gewaardeerd. Deze fraaie vis mag dan koudbloedig zijn, hij heeft een hoge aaibaarheidsfactor. De paring wordt zelden waargenomen, maar de broedzorg die door het mannetje wordt verzorgd is een fraai schouwspel waar menig sportduiker de ijskoude watertemperatuur graag voor trotseert. Als het vrouwtje eieren heeft gelegd (en dat zijn er soms wel 200.000!), beschermt het mannetje die namelijk fanatiek. Met zijn vinnen wappert de toekomstige vader water naar de eitjes. Op deze manier krijgen de eitjes ook bij laag water voldoende zuurstof binnen. De snotolven zetten hun eieren namelijk af in de getijdenzone. Dat is nog eens een zorgzame vader!
Eekhoorn
In de herfst en winter eten eekhoorns vooral zaden van bomen: hazelnoten, beukennootjes, kastanjes en zaadjes van dennen- en sparrenappels. Een eekhoorn kan de zaadjes van meer dan 100 dennenappels per dag opeten! Ze leggen een zo groot mogelijke wintervoorraad aan. Dit appeltje voor de dorst wordt teruggevonden op geur, maar wordt vaak ook vergeten of niet teruggevonden. In de lente, wanneer de bomen hun zaden verliezen, wordt overgeschakeld op de voedselvoorraden, maar ze eten dan ook knoppen en scheuten en later ook bloempjes van bomen en bessen, insecten, rupsen en zwammen. Af en toe eten ze zelfs een vogeleitje of jonge vogel. Vanaf juli neemt het aandeel zaden in hun dieet opnieuw toe.
De Zoogdiervereniging heeft 2014 uitgeroepen tot Jaar van de Eekhoorn. Niet omdat het erg slecht gaat met deze soort, maar omdat onderzoekers een beeld willen krijgen waar in Nederland de eekhoorn precies voorkomt. Iedereen wordt daarom opgeroepen om waarnemingen door te geven op www.jaarvandeeekhoorn.nl.
Vanwege het Jaar van de Eekhoorn volgt Vroege Vogels dit voorjaar nauwlettend de eekhoorntuin van Henni van der Zanden: Volg de eekhoorn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.