Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: paddenkluwen

  •  
07-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Deze keer in Zelf Geschoten: ruziënde huismuizen, ondergrondse zwart-rosse zandbij, meeliftende kuikens en paarlustige padden. 
Gewone pad
De gewone pad trekt elk jaar naar het water waar hij of zij is geboren om zich voort te planten. Dit doen ze in maart en april massaal, ook wel bekend als de paddentrek. Als de mannetjes eenmaal zijn aangekomen, blijven ze soms enkele maanden op die plek. In tegenstelling tot de vrouwtjes, want die blijven maar een paar uur tot een paar dagen. 
De mannetjes zijn in die tijd zeer paarlustig. Ze klemmen zich aan alles vast wat ook maar een beetje op een paddenvrouwtje lijkt. Bijvoorbeeld andere amfibieën, planten, vissen of dode soortgenoten. Meestal zijn de vrouwtjes in de minderheid en klemmen meerdere mannetjes zich vast aan één vrouwtje. Zo ontstaan hele kluwen van padden op, tussen en onder elkaar. Het vrouwtje wordt helemaal bedolven zoals te zien is in het Zelf Geschoten-filmpje van Jan Buys.
Heb jij ook iets opmerkelijks, moois, bijzonder of leuks in de natuur gefilmd? Stuur het op en misschien zie je filmpje terug in Vroege Vogels.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor