Zelf Geschoten: Pad
• 14-04-2015
• leestijd 2 minuten
Een brakend ijsvogeltje, een merel in de aanval en een pad met een wel heel grote voortplantingsdrift: dit en meer deze week in Zelf Geschoten.
Mannelijke padden kunnen tijdens de voortplantingsperiode zo'n enorme paringsdrift hebben dat ze zich aan alles vastklampen wat een vrouwelijke pad zou kunnen zijn. In dit geval heeft deze pad het mis en heeft hij zich aan een koi karper vastgeklampt.
Juiste paring
Als de pad het wel goed doet, houdt de man zich met zijn voorpootjes stevig vast onder de oksels van het vrouwtje. Dankzij de paarkussentjes onder zijn poten heeft hij extra grip. De pad laat normaal gesproken pas weer los wanneer het vrouwtje haar eitjes heeft afgezet in het water.
Paddentrek
De pad leeft het hele jaar op het land met uitzondering van de voorplantingstijd. Wanneer de padden uit hun winterslaap komen, trekken ze massaal naar hun voortplantingswater om eitjes af te zetten en te bevruchten. De larven van de pad ontwikkelen zich, net zoals die van de kikker, in het water. De padden beginnen meestal aan hun trek wanneer de temperaturen 's nachts boven de zeven graden blijven. De tocht naar deze voortplantingswateren wordt de paddentrek genoemd. Elk jaar is dit weer een levensgevaarlijke onderneming voor de dieren. De padden moeten vaak meerdere wegen oversteken, iets wat veel padden niet overleven.
Vrijwilligers
Om padden een handje te helpen tijdens hun trek, zijn er in deze tijd van het jaar altijd veel vrijwilligers actief om de padden te helpen met oversteken. Langs de kant van de weg doen zij de padden die ze tegenkomen in emmers en aan de overkant zetten ze de beesten weer neer.
Wil je ook jouw filmpje terugzien in onze uitzending? Pak dan snel je camera en ga op pad. Nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan de Zelf Geschoten filmpjes op onze website.