Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: De wespendief

  •  
07-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Van een plunderende wespendief tot de kleurige rups van een meriansborstel. Dat en meer deze week bij Zelf Geschoten.
De wespendief is een schaarse broedvogel in Nederland. Zijn naam verraadt wat hij het liefste eet: wespen, al gaan bijen en hommels er ook goed in en mocht hij erge honger hebben, dan kan zelfs een hagedis of zangvogel de sigaar zijn. 
Het lijf van de wespendief is perfect aangepast voor het uitgraven van de nesten, want wespen laten dat natuurlijk niet zo maar gebeuren. Om het steken tegen te gaan heeft de wespendief daarom een dikke huid op zijn poten en schubachtige veertjes rond zijn snavel. De spleetvormige neus houdt ook nog eens zand buiten tijdens het graven en zijn smalle snavel is perfect om wespenlarven uit hun kleine kamertjes te trekken. 
Je ziet de wespendief niet zo vaak, niet alleen omdat hij vrij schaars is, maar ook omdat hij niet erg opvalt; hij maakt namelijk weinig geluid als hij vliegt en spiedt vooral vanuit boomtoppen naar nesten in plaats van rond te zweven zoals veel andere roofvogels.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor