Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: buizerd op zijn prooi

  •  
07-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Buizerd ZG7
Deze week in Zelf Geschoten: een etende buizerd, vliegen op een stinkzwam, een trillend goudhaantje, egels die elkaar ondersteboven lopen en een atletische eekhoorn.

Buizerds in alle kleuren

De buizerd is de meest voorkomende roofvogel in Nederland. Vaak is hij te zien zittend op een paal in het open veld. De vogel is soms lastig te herkennen, want zijn verenkleed kan variëren van bijna wit tot donkergekleurd. Het gaat hier niet om verschillende ondersoorten, maar alleen om genetische variatie. Wat is dan de functie van deze verschillen?
Onderzoekers van de Universiteit Groningen bestuderen de buizerds om erachter te komen wat de verschillen zijn in reproductie, gedrag en verdeling over Europa. Er is al bekend dat de lichtgekleurde mannetjes agressiever reageren op andere predatoren dan de donkergekleurde. Bij vrouwtjes is het precies andersom. De ‘typisch’ gekleurde vogel, niet licht en niet donker, bezet de beste gebieden. Deze territoria bevinden zich het verst van de menselijke verstoring en bieden meer kansen voor de jongen van de buizerd. De Groningse onderzoekers hebben nu tientallen buizerds gezenderd om ook meer te weten te komen over het trekgedrag. 
Heb jij ook iets opmerkelijks, moois, bijzonder of leuks in de natuur gefilmd? Stuur het op en misschien zie je jouw filmpje terug in Vroege Vogels.

Meer over:

zelf geschoten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.