Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zelf Geschoten: Bosmier

  •  
21-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Een beeldschone blauwborst, een douchende pimpelmees en sterke bosmieren: dit en meer deze week in Zelf Geschoten.

Een gemiddeld bosmierenvolk kan jaarlijks wel acht miljoen insecten doden. Het vangen van insecten en het verzamelen van nestmateriaal gebeurt in een straal van 200 meter rondom het nest. Bosmieren vinden de weg terug naar het nest aan de hand van de zonnestand.
Honingdauw
De werksters, waarvan sommige nesten er wel 700.000 hebben, jagen op alles wat kruipt en loopt. Een favoriet maaltje van de bosmier is honingdauw. Bladluizen zuigen vaak te veel plantensappen op en dit wordt vervolgens in de vorm van suikerrijke druppels uitgescheiden: honingdauw. Mieren zijn hier zo gek op, dat ze de luizen regelmatig ‘melken’. Dit doen zij door met hun voelsprieten op het achterlijfje van de bladluis te trommelen.
Verdediging
Een groot misverstand over de bosmier is dat ze kunnen steken. Dit is niet waar, want de mier heeft geen angel. Als de mier zich wil verdedigen tegen zijn belager richt hij zijn achterlijf en spuit hij zijn mierenzuur. Wanneer je je hand vlak boven een nest zou houden, beginnen alle mieren hun zuur te spuiten. Ze kunnen natuurlijk ook met hun kaken bijten.
Wil je ook jouw filmpje terugzien in onze uitzending? Pak dan snel je camera en ga op pad. Nog wat inspiratie nodig? Bekijk dan de Zelf Geschoten filmpjes op onze website.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.