Zelf Geschoten_27_11_2015
• 27-11-2015
• leestijd 2 minuten
Een waterspreeuw gaat kopje onder, een roerdomp verplaatst zich voorzichtig tussen het riet en een mol zit vast tussen de stoeptegels. Dat en meer, deze week in Zelf Geschoten.
Judith van Oudheusden-Krol filmde een molletje dat tijdens het graven vast kwam te zitten tussen de stoeptegels. Een uniek beeld, want afgezien van zijn benauwde situatie, kom je een mol niet vaak boven de grond tegen. Bijna zijn gehele leven brengt hij onder de grond door.
Mol laat zich niet vaak zien
De mol graaft zijn gangen tot een meter diep en de gangen kunnen wel 60 meter lang worden. Oppervlakkige gangen graaft hij met een snelheid van 12-15 meter per uur. De mol onderhoudt zijn gangenstelsel goed en sluit uitgangen zo nodig van binnen af. Tijdens het graven van deze gangen, ook wel ‘tunnels’, ontstaan de bekende molshopen. Soms liggen de gangen zo ondiep, dat je ze kunt zien door de omhoog gewerkte grond. Ze worden ‘mollenritten’ genoemd en worden veroorzaakt door volwassen mannetjes in de paartijd, of jonge mollen die opzoek gaan naar hun eigen territorium.
Bovengronds
Een van de redenen ook waarom een mol soms bovengronds komt, legt dierecoloog dr. ir. Jasja Dekker uit. “Een jonge mol gaat hier ook nog weleens op zoek naar een nieuw leefgebied. Boven de grond is dat blijkbaar toch vlotter of veiliger dan ondergronds, want territoriale mannetjes kunnen behoorlijk agressief zijn en verdedigen hun leefgebied hardhandig. "Jonge mollen gaan dan veelal in de zomer opzoek naar een ander territorium. “Mollen worden geboren in mei-juni en zijn na twee maanden groot genoeg om de wijde wereld in te trekken”, zegt de dierecoloog.
Mollen willen ook weleens bovengronds komen omdat het grondwater hoger wordt. Of Wanneer de bodem droog is, komt de mol aan de oppervlakte om naar water te zoeken, bijvoorbeeld dauw.