Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame woudaap, segrijnslak en reeën | Zelf Geschoten

  •  
12-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1859 keer bekeken
  •  

Een blauwe reiger die een woelrat opslokt, futen met jongen en de segrijnslak in de tuin. Deze filmpjes en meer zie je deze week in Vroege Vogels TV over het Reestdal. En het winnende filmpje is de bijzondere waarneming van woudaap van Susanne Vedder! 

Hieronder lees je meer over alle video's:

Het winnende filmpje van deze week is de woudaap van Susanne Vedder, want dit neefje van de blauwe reiger laat zich bijna nooit zien in Nederland. De woudaap is een vogel die zich schuilhoudt in het riet. Vaak hangt hij aan rietstengels boven het water. Lees hier meer over de verschillende soorten reigers die in Nederland voorkomen. 

woudaap michel de beer

© Bedreigde woudaap, foto: Micheldebeer

Blauwe reiger slokt woelrat op 

Reigers eten vissen, muizen en soms zelfs mollen! Geen prooi is te groot. Ook deze woelrat niet. Gefilmd door Rob Meima. De vraatzucht van de blauwe reiger kan in ons voordeel werken. Zo eten ze graag de exotische Amerikaanse rivierkreeft. De reiger zit vooral op een plek waar veel voedsel zit. Logisch natuurlijk, maar dit zijn vaak wel specifieke plekken. Zo moet het water ondiep zijn en zijn bomen onmisbaar voor het broeden. De specialiteit van de blauwe reiger is de sloot. Hier vindt deze vogel een breed menu met muizen, vissen, grote insecten en kikkers. 

In onderstaande compilatie zie je nog veel meer blauwe reigers met grote prooien!

Jonge ree bij reebok 

Een opvallend beeld: een jong kalf met een bok! Normaal gesproken blijft moeder, de reegeit, altijd in de buurt. Een nieuwsgierig jong? Toch maar snel er vandoor! Gefilmd door Olga Kegel. Alleen de moeder, de reegeit, zorgt voor de jongen. Die blijven langere tijd bij moeders voordat ze er zelf op uit trekken. 

In deze video zie je een reegeit met haar kalf. Wat een vertederend beeld! Video van Johanneke Courcol.

Futen met jongen

Jonge futen kunnen al prima zwemmen, maar het is natuurlijk veel fijner om mee te liften op de rug van vader of moeder! Video van Sander Weltje. 

Vraag een vogelaar welke vogel het mooiste kan dansen en de kans is groot dat hij of zij ‘Fuut!’ zegt. Ben jij al bekend met de balts van de fuut?

Segrijnslak in de tuin 

Vooral de segrijnslak houdt van de sappige plantjes in je moestuin. Maar veel andere slakkensoorten eten juist liever dode bladeren. Daarmee zijn ze nuttige ‘opruimers’ in de natuur. Gefilmd door Laura Gruijt. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.