In de natuurgebieden het Friese Veen en de Eelder- en Peizermaden leven zeldzame moeras- en zompsprinkhanen. Medewerkers van Natuurmonumenten ontdekten de sprinkhanen die voorkomen op de rode lijst van bedreigde soorten.
Moeras
Door het verdwijnen van moeras en natte graslanden zijn de moerassprinkhaan en zompsprinkhaan in Nederland zeldzaam geworden. Ze komen nog voor in een beperkt aantal natuurgebieden. Tot deze zomer was onduidelijk of ze ook nog in het Friese Veen en de Eelder- en Peizermaden leven.
Schrikdraad
De moerassprinkhaan is een van de kleurrijkste en grootste sprinkhanen in Nederland. Boswachter Jacob de Bruin herkende tijdens zijn werk in het veld het karakteristieke ‘knappende’ geluid van de moerassprinkhaan. "Net alsof er een schrikdraad tikt," legt De Bruin uit. De zompsprinkhaan is moeilijker te herkennen. Daarvoor moest hij er één vangen en aan de hand van specifieke kenmerken thuisbrengen (determineren). "De zompsprinkhaan is een soort met korte vleugels, waardoor het slecht kan vliegen. Daardoor verspreidt hij zich veel minder eenvoudig dan de moerassprinkhaan."
Voortplanting
"De populatie moerassprinkhanen in beide gebieden is tamelijk groot," vermoedt De Bruin. Van de zompsprinkhaan leeft er echter een beperkt aantal exemplaren.
Natuurmonumenten houdt bij het onderhouden van de gebieden rekening met de voortplanting van sprinkhanen en andere insecten. Ongeveer een vijfde deel van het gras wordt niet gemaaid zodat er voor insecten voldoende bescherming en voedsel overblijft.