Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zeldzame slak in het moeras (bonusmateriaal)

5 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuten
slak-still
De zeggekorfslak komt in het natte bos van De Onlanden volop voor. In tegenstelling tot andere slakken, is de zeggekorfslak in het vroege voorjaar juist goed te vinden. Nog steeds moet je wel goed zoeken om er eentje te vinden, want de grootste korfslak van ons land is maar een paar millimeter groot.

Hoog in de zegge

In het elzenbroekbos Lettelberterpetten staat het water in de winter en het vroege voorjaar hoog. In deze maanden kruipt de zeggekorfslak daarom omhoog vanuit het riet of de zegge. De slakken zitten dan wat hoger in de begroeiing en zijn daar makkelijker te ontdekken.

Zeldzaam?

De zeggekorfslak is Europees beschermd en staat op de Rode lijst van beschermde dieren. Volgens slakkenexpert Jaap de Boer blijkt de zeggekorfslak echter minder zeldzaam dan gedacht. Eerst dachten Nederlandse natuurbeschermers dat hij voornamelijk in kalkmoeras voorkwam, in Zuid-Limburg. Maar toen er intensiever werd gezocht naar de slakken bleken ze op veel meer plekken in Nederland voor te komen.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.