Tijdens opnames van Vroege Vogels in de Biesbosch komen deskundigen tot hun verrassing de zeldzame eeltslak tegen.
Hij is piepklein, geen echte schoonheid, en hij heeft zijn naam ook niet mee. Maar dat deert niet, want voor de zeldzame eeltslak maken slakkenexperts op leeftijd nog een flinke sprong in de lucht. Dat zagen we tijdens opnames van Vroege Vogels in de Biesbosch, toen de eminente malacologen (slakkendeskundigen) Bert Jansen en Bram bij de Vaate de zeldzame eeltslak tegenkwamen.
Natte slakken
De eeltslak is een van de vele soorten slakken in de Biesbosch. Doel van de zoektocht in dit natuurgebied was een andere slak, namelijk het getijdeslakje. Een beter symbool voor wat de Biesbosch ooit was, is er niet. Dit natte natuurgebied tussen Dordrecht en Noord-Brabant stond namelijk eeuwenlang bloot aan flinke getijdewerking.
Getijdeslak
Het getijdeslakje is – net als die zeldzame eeltslak - piepklein en heeft een kegelvormig huisje, dat maximaal vijf millimeter hoog en drie millimeter breed wordt. In de mondopening zit een dun, ovaal, hoornachtig afsluitplaatje. De huisjes zijn van nature geelbruin, maar in het veld vaak donker tot zwart vanwege aangroei van modder en algen.