Het is een zeldzame plant in Nederland, die vooral in het gebied langs de IJssel voorkomt: de distelbremraap, een plantje dat parasiteert op distels. Je zou verwachten dat de soort dus algemeen zou zijn, maar niets is minder waar. Onlangs werden in een uiterwaard bij Renkum, langs de Nederrijn, plotseling zo'n honderd bloeiende exemplaren van de distelbremraap aangetroffen. De groeiplek bij Renkum ligt midden in zijn bekende verspreidingsgebied in Nederland, maar uit de omgeving van Renkum en Wageningen waren in het geheel geen vondsten bekend, ook geen oudere waarnemingen.
De planten staan in een distelveld, die niet echt uitnodigt om in te gaan botaniseren. Het betreft een oud vloeiveld, links van de ingang bij de Melkdam. Het is een hoger gelegen terreintje, tussen de dijk en het terrein van de voormalige steenfabriek. Vóór de herinrichting van de Jufferswaard (tweede helft jaren 90) werd er gemaaid en bemest en stonden er geen distels. De groeiplek is dus hoogstens een jaar of 15 oud. Nu wordt het gebied begraasd door paarden en runderen, die dit deel van het terrein minder vaak bezoeken dan het oostelijke deel van het gebied.
Op dit moment wordt de Heelsumse beek, die in de Jufferswaard in de Nederrijn uitmondt, verlegd door dit gedeelte van het gebied. De groeiplaatsen van de distelbremraap lopen overigens geen gevaar, de planten staan aan de rand van de gemaaide strook net buiten het te vergraven gebied, en de beheerder van Staatsbosbeheer zorgt er voor dat er niet met zware machines over heen gereden wordt.