Ruim 100 zeldzame papegaaienkuikens en inheemse parkieten die vorig jaar op Bonaire in beslag werden genomen zijn succesvol teruggezet in de vrije natuur. In juli 2011 hadden STINAPA (Stichting Nationale Parken Bonaire) en de politie, na een anonieme tip, bij een illegale handelaar de zeldzame Geelschouder amazone papegaaien en West-Indische parkieten ontdekt.
Verzorgd
De jonge vogeltjes, sommige nog geen week oud, werden in een erbarmelijke staat aangetroffen. Ze zaten bij elkaar gepropt in veel te kleine kistjes met nauwelijks eten en drinken. STINAPA -partner van het Wereld Natuur Fonds- had Stichting Echo gevraagd om de dieren op te vangen en te verzorgen. Veel van de kuikens waren erg jong en het duurde dan ook maanden voordat ze zelfstandig konden eten. De vrijwilligers van stichting Echo en Jong Bonaire hebben het afgelopen jaar vrijwel dag en nacht gewerkt om de dieren te verzorgen en ze voor te bereiden op vrijlating in de Boneriaanse natuur. Van de 112 in beslag genomen dieren heeft een kuikentje het helaas niet gered.
Met uitsterven bedreigd
Papegaaien zijn hele populaire huisdieren. Omdat ze zich in gevangenschap nauwelijks voortplanten neemt de druk op de wilde populatie steeds meer toe. De illegale handel in papegaaienkuikens is wereldwijd een groot probleem en Bonaire vormt hierop geen uitzondering. De kuikens worden heel jong uit het nest gehaald en vervolgens meestal naar buureiland Curaçao verscheept, waar ze worden verkocht aan internationaal opererende handelaren in huisdieren. Volgens Echo-directeur Sam Williams van Echo is aangetoond dat op Bonaire in de afgelopen zes jaar één op de drie papegaaienkuikens illegaal is geroofd, waardoor deze prachtige dieren nu met uitsterven worden bedreigd.
Gestroopt
De populatie van de bedreigde Geelschouder amazones op Bonaire is van groot belang voor de soort wereldwijd. De papegaaien komen ook voor in Venezuela, maar er wordt zoveel gestroopt dat de soort ook daar onder enorme druk staat. Op Bonaire leven nog circa 400 tot 1000 van deze papegaaien. In het verleden kwam de Geelschouder amazone ook voor op Aruba, maar door de intensieve handel is hij daar inmiddels uitgestorven.
Voorwaardelijke celstraf en boete
De illegale handelaar is in September 2011 veroordeeld tot 10 maanden voorwaardelijke celstraf, 180 uur vrijwilligerswerk en een boete van 2000 US dollars. Al sinds 1952 is het illegaal om de beschermde papegaaien en hun eieren te roven, doden, verkopen of te houden als huisdier op Bonaire. Het eiland is sinds oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland en dus is de Nederlandse overheid uiteindelijk verantwoordelijk voor de bescherming van bedreigde soorten.