In Nationaal Park De Meinweg werd tijdens onderzoek voor de Natuurkwaliteitsimpuls de dwergvaalhoed gevonden - een zeldzame en bedreigde paddenstoel die kenmerkend is voor brandplekken. De paddenstoel groeide deze keer niet op een brandplek maar op de resten van een wild zwijn dat was neergelegd in het kader van Dood Doet Leven.
Op de rand van de plek waar het kadaver lag konden vier soorten paddestoelen geidentificeerd worden: gewone fopzwam, krulzoom, rimpelige melkzwam en een dwergvaalhoed. Terwijl het bij de eerste drie vrij algemene soorten betreft staat de dwergvaalhoed op de Rode Lijst als bedreigd.
Toename voedingsstoffen
De dwergvaalhoed leeft van voedingsstoffen in de bodem die voorkomen op plekken waar recent een brand is gebeurt of - in dit geval - een kadaver is afgebroken. Door afbraak van het wilde zwijn kwamen er binnen korte tijd veel voedingsstoffen en stikstof de in grond terecht. Terwijl de meeste planten deze hoeveelheid niet kunnen verwerken vormen ze een uitstekende voedingsbodem voor de dwergvaalhoed.
Natuurkwaliteitsimpuls Nationaal Park De Meinweg
In het kader van de Natuurkwaliteitsimpuls Nationaal Park De Meinweg vindt met financiële steun van de provincie Limburg grootschalig onderzoek plaats naar de biodiversiteit. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Natuurhistorisch Genootschap en Staatsbosbeheer van 2010 tot 2013. Met het onderzoek is nu al een zeer grote variatie van soortgroepen met meer dan 6.000 soorten in de Meinweg aangetoond.
Lees meer op
naturbericht.nl
Tekst: Bart Beekers en Twan Teunissen, ARK; Peter Eenshuistra en Ton Lenders, Natuurhistorisch Genootschap in Limburg
Foto:
Leif & Anita Stridvall