De hop
© bonteklepper
In het Leenderbos, Noord-Brabant, heeft een paartje hoppen minimaal twee jongen uitgebroed. Dat is bijzonder, want het is pas het vijfde hopnest in Nederland in bijna vijftig jaar.
Vorig jaar werden er op verschillende plekken rond het Leenderbos al zingende hoppen gehoord. In mei zag boswachter Bjorn Alards voor het eerst een hoppaartje, en anderhalve maand later werd hun nest gevonden. Nog geen week later vlogen de jongen uit en inmiddels zijn de vogels uit de omgeving vertrokken.
Dit is het vijfde gedocumenteerde broedgeval van hoppen in Nederland sinds 1974. Het is het derde jaar op rij dat er een succesvol broednest wordt gevonden.
De hop is een bijzonder uitziende vogel met een grote kuif, waarmee de vogel emoties communiceert. Het verenkleed is roze-bruin met zwart-wit gebandeerde vleugels. De hop heeft een vlinderachtige vlucht.
De vogel leeft in verschillende gebieden: van open bossen tot grassteppen en woestijnachtige omgevingen. De hop foerageert op de grond en voedt zich met insecten. Noordelijke hoppen overwinteren in tropisch Afrika. Veel hoppen uit Zuid-Europa zijn juist standvogels. In Nederland zien we de hop meestal als zeldzame doortrekker in de periodes maart-mei en augustus-oktober.
De hop broedt van april tot in juni. Een paartje heeft één legsel met meestal vier tot zeven eieren. Het nest bevindt zich in boomholtes, muren en steenhopen. De broedduur is ongeveer twee weken. De jongen zitten een maand op het nest voordat ze uitvliegen.
Bron: Staatsbosbeheer, Vogelbescherming
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.