Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame geelsterren bloeien langs de Dinkel

  •    •  
26-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2733 keer bekeken
  •  

Dinkelland is een waar bloemenparadijs en dat komt allemaal door de Dinkel. De dynamiek van de beek, die af en toe ver buiten haar oevers treedt, is perfect voor heel kritische soorten. In het voorjaar zijn dat de bijzondere bolgewassen in de oude vochtige bossen; met als kers op de taart de bosgeelster en schedegeelster.

Voorjaarszonnestralen

Langs de kronkelende beek in het natte bos groeien in het voorjaar bekende soorten zoals speenkruid, slanke sleutelbloem en de bosanemoon. Die profiteren van het strooisel van de oude loofbomen, die veel organisch materiaal achterlaten. Zo groeit ook het zeldzamere muskuskruid hier. Alle soorten bloeien zo vroeg omdat de bomen dan nog geen bladeren hebben. In het vroege voorjaar profiteren ze van de stralen zonlicht die hun weg vinden tussen de takken van de bomen. De rest van het jaar staat de flora in de schaduw. 

bosgeelster header foto

© Vroege Vogels TV

Geelsterren

Uniek zijn de bosgeelster en de schedegeelster. In Nederland zijn er vijf soorten geelsterren. Ze vermeerderen zich met bolletjes of zaden. Heel belangrijk is het overstromen van beken en rivieren, want het water neemt de bolletjes mee en zet ze daar af. In de winter mag het bos onder water staan, als het in het voorjaar maar langzaam opdroogt. De bosgeelster en schedegeelster horen echt bij de beekdalen.

De bosgeelster heeft een paar bolwerken, waarvan Dinkelland er eentje is. Langs de bossen van het beekdal op de schaduw en voedselrijke vochtige gronden doet hij het goed. Hij bloeit geel in een stervorm en heeft dunne smalle bladeren. De schede geelster is nog zeldzamer dan de bosgeelster. Die komt alleen in Noord-Drenthe en Oost-Twente voor. Biologieleraar Johannes Bernink heeft deze hier in 1899 ontdekt. De zeldzame soort weet zich hier gelukkig nog te handhaven door de dynamiek van de Dinkel.

Tot grote vreugde van boswachter Marcel Horsthuis ziet Menno de eerste bloeiende bosgeelster tijdens de opnames:

Kijk zaterdag 27 mei 2023 naar de uitzending over Dinkelland om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.