Zeldzame doodshoofdvlinder bezoekt Vroege Vogels
• 02-10-2009
• leestijd 1 minuten
Soms krijg je als programma een cadeautje in de schoot geworpen. Vorige week streek de uiterst zeldzame doodshoofdvlinder neer op een muur van het VARA/NPS-gebouw. Deze kolossale nachtvlinder was hét gesprek van de dag.
De doodshoofdvlinder (Acherontia atropos) dankt zijn naam aan de vlek op z’n borststuk die onmiskenbaar op een schedel lijkt. Het is een grote vlinder: z’n vleugels hebben een spanwijdte van 11 tot 13 centimeter.
De doodshoofdvlinder is een trekvlinder uit Zuid-Europa, soms zelfs uit Noord-Afrika, die maar zelden in Nederland wordt gezien. Dit jaar zijn er slechts twee gespot, waarvan die op het VARA/NPS-gebouw er eentje is. Vroege Vogels TV belde uiteraard direct met nachtvlinderexpert Dick Groenendijk van de Vlinderstichting. Die was dolenthousiast: in de 20 jaar dat hij al vlinders kijkt, heeft hij nog nooit een doodshoofdvlinder gezien. Voor ‘onze’ vlinder kwam hij helaas net te laat: een paar overenthousiaste collega’s belden Artis en lieten de vlinder ophalen door de Amsterdamse dierentuin. Daar is de vlinder inmiddels overleden.
Dit jaar is een goed trekvlinderjaar, aldus expert Dick Groenendijk. In het voorjaar zijn er een heleboel vlinders gekomen om zich hier voort te planten. Waarschijnlijk is dit exemplaar een nakomeling van een vlinder die hier in het voorjaar is gekomen. De doodshoofdvlinder kan in onze herfst en winter niet overleven, dus hij moet naar het zuiden. Omdat het een grote, sterke vlinder en een goede vlieger is, had hij een goede kans gemaakt.