Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzame brildrager gespot in Nederland

  •  
28-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
(2181)_Silver_Cloud_(Egira_conspicillaris)_(6883320753)

Brildrager

© Ben Sale via Wikimedia (CC BY 2.0)

De brildrager is al 68 jaar niet meer gezien in Nederland. Tot Jan-Kees Bossenbroek er eentje ving in zijn achtertuin in Zwijndrecht.

“Sinds een jaar of twee zet ik regelmatig een nachtvlinderval in mijn achtertuin”, meldt Jan-Kees aan de Vlinderstichting. Afgelopen week had hij iets bijzonders te pakken: “Vlak naast een puta-uil zat een vlinder die oppervlakkig gezien ook wel wat op die soort leek. Het was echter wat anders, iets wat ik niet direct herkende.” Het bleek de brildrager.

De brildrager is een nachtvlinder die behoort tot de familie van de uilen. De vlinder is te herkennen aan zijn opvallende vleugelhouding in een driehoek. De vlinder leeft in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar is in sommige gebieden zeldzaam. In Nederland werd de brildrager voor het laatst gezien in 1954 in Limburg.

De vlinders worden in het buitenland vanaf half april tot begin juni waargenomen. De brildrager in Zwijndrecht is waarschijnlijk een zwerver. Jan-Kees is trots op zijn vondst: “De brildrager is met afstand de zeldzaamste soort die ik in mijn tuin heb waargenomen.”

Bron: Nature Today, Vlinderstichting

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.