Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzaamste paddenstoel ter wereld groeit in Leiden

  •  
14-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
474 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_150786.jpg
De zwarte amaniet  Amanita inopinata - vermoedelijk 's werelds zeldzaamste paddenstoel - is begin november 2005 aangetroffen in Polderpark Cronesteijn in Leiden. Een bijzondere ontdekking, want de zwarte amaniet werd pas tien jaar geleden als nieuwe soort beschreven naar aanleiding van vondsten die gedaan werden ten zuiden van Londen.
Verdikte voet, ring aan de steel, vrije witte plaatjes en schubjes op de grauwzwarte hoed: de amaniet in Cronesteijn is aan de hand van deze kenmerken als een zwarte amaniet te herkennen. Zwarte amanieten groeien graag bij elzen en essen op mineraalrijke, vette en natte grond.
Eerder werd de zwarte amaniet aangetroffen op een zestal vindplaatsen ten zuiden van Londen. Kort na de publicatie van deze vondsten meldde een herbarium in Nieuw-Zeeland dat het al langere tijd in bezit was van twee paddenstoelen die volledig aan de beschrijving voldeden.
Aangezien de paddenstoelen van Europa goed bekend zijn en de zwarte amaniet een opvallende en grote paddenstoel is die je niet snel over het hoofd ziet, gaan wetenschappers ervan uit dat de soort oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland afkomstig is.
Drie jaar geleden stond er plotseling een groot aantal zwarte amanieten in het natuurgebied Spookverlaat bij Alphen aan den Rijn. Twee laar geleden werd er een aangetroffen in Polderpark Cronesteijn, ten oosten van Leiden, op een eiland waar vroeger Kasteel Cronesteijn heeft gestaan. De determinatie werd door paddenstoeldeskundigen (mycologen) van het Nationaal Herbarium Nederland afdeling Leiden bevestigd. Omdat het slechts één exemplaar betrof kreeg deze vondst het nadeel van de twijfel en is er verder geen ruchtbaarheid aan gegeven. Vorig jaar liet hij verstek gaan, maar sinds het eind van de zomer staan er in Cronesteijn op meerdere plaatsen zwarte amanieten. De aanwezigheid van de zeldzaamste paddenstoel ter wereld is een reden om zuinig op het park te zijn.
Bron: Natuurinformatie

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor