Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeldzaam mos gevonden in Nationaal Park in Overijssel

  •    •  
26-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
992 keer bekeken
  •  
Kraggestaartjesmos

© Natuurmonumenten

In Nationaal Park Weerribben - Wieden in Overijssel is het zeer zeldzame kraggestaartjesmos gevonden. Deze mossoort komt in Nederland vrijwel nergens voor. Het plantje, dat op de Rode Lijst van bedreigde soorten staat, is ontdekt tijdens een onderzoek naar flora en vegetatie in het moerasgebied, dat in opdracht van de provincie Overijssel is gedaan. Dat meldt Natuurmonumenten, beheerder van het nationale park.

Kraggestaartjesmos is ook in de rest van Europa extreem zeldzaam. In veel landen komt het helemaal niet meer voor, aldus plantendeskundigen. Als de mossoort al ergens opduikt is dat altijd op zeer kleine groeiplaatsen. Dat is niet het geval in Overijssel, waar onderzoekers Floris van Rhijn en Thijs Damen grote groeiplaatsen van het zeldzame mos ontdekten.toen zij hun boot in het moerasgebied wilden aanleggen. Het gaat in dit gebied namelijk over grote groeiplaatsen, in tegenstelling tot wat normaal wordt gevonden.

Kraggestaartjesmos heeft dunne, rechtopstaande stengeltjes met fel lichtgroene blaadjes. De soort doet het goed in veengebieden, op of bij het water. Het mos kan broedknoppen maken die blijven drijven. Hiermee kan de soort zich ongeslachtelijk voortplanten. Volgens Natuurmonumenten, beheerder van het natuurgebied, heeft de kwaliteit van het water van De Wieden ervoor gezorgd dat het mos daar weer is gevonden. Een keer eerder in 1974 is er ook kraggestaartjesmos in De Wieden gevonden.

Bron: ANP

Meer over:

mos, overijssel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.