Zeldzaam kortsnuitzeepaardje spoelt aan op Texelse strand
• 10-10-2006
• leestijd 2 minuten
Afgelopen zondag werd een zogenaamd kortsnuitzeepaardje gevonden op het strand bij paal 15 op Texel en naar Ecomare gebracht. Zeepaardjes zijn zeldzaam in de Nederlandse Noordzee. Hier komen twee soorten voor: het klein of langsnuitzeepaardje (Hippocampus ramulosus) en het kortsnuitzeepaardje (Hippocampus hippocampus). Het zondag gevonden 10 cm lange kortsnuitzeepaardje wordt opgenomen in de collectie van Ecomare.
Zeepaardjes behoren tot de meest ‘geëmancipeerde’ vissoorten ter wereld. Het vrouwtje staat de eieren in een vroeg stadium af aan het mannetje, die ze in een speciale broedbuidel onder de buik voedt. Het zwangere mannetje bevalt twee tot vier weken later van 100 tot 200 jongen, waarvan er enkele of vaak niet één volwassen wordt. Zeepaardjes zitten graag tussen wier en zeegras waar ze zich met hun lange staart aan vast grijpen en vrijwel onzichtbaar worden voor hun omgeving.
In Nederland komen zeepaardjes het meest voor in de Oosterschelde, maar worden soms ook gezien in de Westerschelde, het Grevelingenmeer en de Waddenzee. De afgelopen jaren vingen viskotters soms een zeepaardje en ook duikers zien er af en toe één.
Tot tien jaar geleden werden er in Nederland vrijwel geen kortsnuitzeepaardjes gezien. Onderzoekers denken nu dat deze soort vanuit het zuiden oprukt en inmiddels het langsnuitzeepaardje in aantal overtreft. Tussen juni en augustus van het jaar 2004 werd bijvoorbeeld een ‘recordaantal’ kortsnuitzeepaardjes, meer dan tien stuks, in de Oosterschelde door duikers gesignaleerd of gevangen door vissers.
Volgens Hans Witte van het Koninklijke NIOZ spoelen zeepaardjes bijna nooit aan op het strand: ‘Zelfs zeenaalden, een familielid van het zeepaardje dat veel voorkomt, vind je niet vaak aangespoeld op het strand’.
Tekst bij foto: De op het Texelse strand gevonden mannelijke zeepaardje is bijna 10 centimeter lang (foto: Ecomare, Salko de Wolf).