Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeewierplantage is efficiënte producent van biomassa

  •  
16-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
zee.jpg
Een zeewierplantage van 500.000 hectare zou in 2020 voldoende biomassa kunnen opleveren voor 10% van de energiebehoefte. Met deze grootschalige productie van biomassa op zee haalt Nederland dan in één klap de helft van de energiedoelstellingen van de Europese Unie. Dit plan ontvouwde dr. Willem Brandenburg, onderzoeker bij Wageningen Imares en Plant Research International van Wageningen UR, op het symposium over aquacultuur bij Van Hall Larenstein Leeuwarden
Zeewierplantages zijn het antwoord op de landteelt van palmolie, koolzaad en andere vormen van biomassa, stelt Brandenburg. De 500.000 hectare op zee komen overeen met 80% procent van het Nederlandse akkerbouwareaal. Een groot volume is nodig om het plan kans van slagen te geven.
Het idee is om zeewier te laten groeien aan kabels die tussen windmolens en platforms hangen. Een mechanisch systeem graast het wier vervolgens af. De geoogste biomassa moet ter plekke worden omgezet in energie, omdat vervoer naar het land het voordeel alleen maar zou verminderen. Nederland heeft een goede reputatie op het gebied van offshore activiteiten en landbouw, en een combinatie van beide voor duurzame energieopwekking zou ons land wereldwijd op de kaart zetten, is Brandenburgs overtuiging.
Waar de zeewierplantage precies moet komen laat Brandenburg graag over aan andere specialisten. Maar mogelijk zijn de plantages ook te gebruiken voor kustverdediging. Met Duitsland heeft hij sinds kort contact over de mogelijkheden van een project in het grensgebied op de Noordzee. Een bijkomend voordeel van een zeewierplantage is dat tegelijk een gigantisch rustgebied wordt gecreëerd, dat als een kraamkamer kan dienen voor kabeljauw en haring.
Tweederde van het aardoppervlak bestaat uit zee, aldus Brandenburg, en zeewier is een van de meest voorkomende plantensoorten. Toch is er nog relatief weinig onderzoek naar het gewas gedaan. Hoe het op een productieve wijze groeit moeten nog worden onderzocht. Voor de financiering van nader onderzoek overlegt Brandenburg onder andere met het Innovatieplatform en het ministerie van LNV. Door de provincies Zeeland en Noord-Holland worden twee promotieplaatsen gefinancierd voor onderzoek naar groen en bruin wier.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor