Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeewater wordt steeds heter

  •  
30-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
690 keer bekeken
  •  
Rif

Koraalrif bij Bonaire

© Rob Buiter

Zeewater in Florida heeft een temperatuur van 38.44 graden Celsius bereikt en in Spanje is de temperatuur van het zeewater 28 graden. Dit zijn temperaturen die er voor zorgen dat koraal verbleekt of mosselen aanspoelen en verrotten. De extreme hittegolven in zee kunnen desastreus zijn voor de soorten die daar leven. In Vroege Vogels radio bespreken we de gevolgen voor vissen en koraalriffen. 

Vissen trekken weg

Ecoloog Anieke van Leeuwen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) doet onderzoek naar de gevolgen voor vissen bij de opwarming van zeewater: "We moeten vooropstellen dan het niet alleen om gemiddelde temperaturen van de zeeën gaat. Juist die hittegolven komen door de klimaatcrisis steeds vaker voor. Die hittegolven zorgen voor extreme hoge temperaturen en extreem warme delen van de zee. Vissoorten hebben voorkeuren voor bepaalde temperaturen, als die temperaturen veranderen moeten ze zich enorm gaan aanpassen om te kunnen overleven."

zee vissen

© pixabay

Koraal verbleekt

Nicole de Voogd is marien ecoloog bij Naturalis en onderzoekt de effecten van de opwarmende zee op koraal. Zij ziet dat met name het leven in de bovenste veertig meter in de zee wordt getroffen door de opwarming. Het water op grotere dieptes warmt veel trager op. De opwarming treft in grote mate organismen die in de bovenste laag vast zitten en die niet kunnen ‘vluchten’. 

"Ook veel koraalriffen kunnen slecht tegen hitte: tropische koralen leven samen met micro-organismen die zonlicht omzetten in voeding, zoals planten dat doen. Bij te hoge temperaturen stoten de koralen deze micro-organismen af, waardoor ze verbleken en voedselgebrek dreigt. Blijven de temperaturen te lang hoog, dan kunnen grote stukken rif afsterven", aldus de Voogd.

zeevissen

© pixabay

Gevolgen van heet zeewater

Een warmere oceaan kan heel moeilijk CO2 opnemen, dat heeft ook gevolgen voor de mens. Nu neemt de zeeën bijna een kwart van alle CO2 op die we uitstoten. Maar als het water minder opneemt, blijft er meer CO2 in de atmosfeer over.

Ook leidt een warmere oceaan in het algemeen tot meer regen, omdat een warme oceaan meer water verdampt.  Bovendien zet een warmere oceaan uit en krijgt meer volume. En omdat de oceaan maar een kant op kan, namelijk omhoog, zorgt de opwarming ook voor zeespiegelstijging.

Meer over:

zeewater
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.