Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeevonk: lichtende zee

  •  
07-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
Zeevonk_micro.jpg

© Zeevonk onder de microscoop. Fotograaf: Maria Antónia Sampayo, Instituto de Oceanografia, Faculdade Ciências da Universidade de Lisboa.

Aan het begin van de week noemde Rijkswaterstaat de zeevonk nog "een plaagalg voor de kust". Maar het is geen echte alg en ook geen plaag. De zeevonk is één van de mooiste natuurverschijnselen in zee. Op warme zomeravonden geven miljoenen zeevonkjes een spectaculaire lichtshow in het water.
De rode soep die voor de stranden van Wassenaar en Katwijk dreef, werd veroorzaakt doordat in het warme water de eencellige zeevonken massaal waren afgestorven. De rode kleur krijgen ze doordat ze caroteen aanmaken als ze gaan bloeien. Daarna sterven ze af en gaan ze op het water drijven. Het zijn 1 millimeter kleine organismen die tot het plankton behoren en zijn eigenlijk plant noch dier. 
Als het donker wordt en ze komen in beweging, door de golven of wanneer je zelf in het water gaat lopen of spetteren, dan geven ze een lichtflits. Omdat het er zoveel zijn kan het een heel speciaal effect hebben op zee. Of in zee: want zwemmen in de zeevonk-lichtshow is een unieke ervaring.
Vroege Vogels gaat zeevonk zoeken met plankton-deskundige Katja Peijnenburg van Naturalis en de Universiteit van Amsterdam.
Zeevonk_Jan-Eric-Krikke
Zeevonk bij Egmond aan Zee in 2012. Fotograaf: Jan Eric Krikke ( www.jekfoto.nl )
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor