Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zeevonk: lichtende zee

7 aug 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Zeevonk_micro.jpg

© Zeevonk onder de microscoop. Fotograaf: Maria Antónia Sampayo, Instituto de Oceanografia, Faculdade Ciências da Universidade de Lisboa.

Aan het begin van de week noemde Rijkswaterstaat de zeevonk nog "een plaagalg voor de kust". Maar het is geen echte alg en ook geen plaag. De zeevonk is één van de mooiste natuurverschijnselen in zee. Op warme zomeravonden geven miljoenen zeevonkjes een spectaculaire lichtshow in het water.
De rode soep die voor de stranden van Wassenaar en Katwijk dreef, werd veroorzaakt doordat in het warme water de eencellige zeevonken massaal waren afgestorven. De rode kleur krijgen ze doordat ze caroteen aanmaken als ze gaan bloeien. Daarna sterven ze af en gaan ze op het water drijven. Het zijn 1 millimeter kleine organismen die tot het plankton behoren en zijn eigenlijk plant noch dier. 
Als het donker wordt en ze komen in beweging, door de golven of wanneer je zelf in het water gaat lopen of spetteren, dan geven ze een lichtflits. Omdat het er zoveel zijn kan het een heel speciaal effect hebben op zee. Of in zee: want zwemmen in de zeevonk-lichtshow is een unieke ervaring.
Vroege Vogels gaat zeevonk zoeken met plankton-deskundige Katja Peijnenburg van Naturalis en de Universiteit van Amsterdam.
Zeevonk_Jan-Eric-Krikke
Zeevonk bij Egmond aan Zee in 2012. Fotograaf: Jan Eric Krikke ( www.jekfoto.nl )

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar