Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Natuur krijgt een boost door minder te maaien

  •  
01-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1935 keer bekeken
  •  
Zeeuwse gemeenten maaien minder

Gazon met bloemen en strak sportveld

© Jeannette Parramore

Sinds een paar jaar experimenteren Zeeuwse gemeenten met het maaibeheer van de gazons en dat is te zien. Door minder te maaien krijgt de biodiversiteit een enorme boost: er staan meer bloemen en planten en daar profiteren de vogels en insecten weer van. Het is bovendien ook beter voor het milieu en voor de portemonnee.

Duizend hectare

Bij dit experiment gaat het om grote oppervlakten aan gazon en plantsoen, naar schatting zo’n 1000 hectare. Er zijn verschillende manieren om te extensiveren, maar de meest voor de hand liggende manier is minder maaien. Bij zo’n zes tot acht maaibeurten per jaar krijgen planten de kans om te bloeien en zaad te zetten.

Maai mei niet

Een overgangsvorm is het zogeheten ‘Maai-mei-niet’ beheer, waarbij alleen in de maand mei niet gemaaid wordt. Daarbij krijgen bijvoorbeeld de vroeg in het voorjaar vliegende insecten een kans zich voort te planten. Ook zijn er gemeenten die het gangbare gazonbeheer omzetten in hooibeheer: het gemaaide gras laten liggen om te drogen. Of sinusmaaibeheer: een deel van het gras laten staan. 

Het begon allemaal in 2019, toen de gemeente Tholen ging experimenteren met natuurvriendelijke beheersvormen. Spoedig daarna volgden Goes en Terneuzen, Hulst, Borssele, Kapelle en Zuid Beveland en werd het een provinciaal project, waar meer dan de helft van de Zeeuwse gemeenten aan meedoet.

Strak gazon

Onderzoek naar het draagvlak onder inwoners van de Zeeuwse gemeenten laat zien dat een ruime meerderheid positief staat tegenover dit extensieve maaibeleid. Maar als over het minder maaien in de eigen tuin gaat liggen de zaken toch anders. De meeste mensen houden nou eenmaal van een strak gazonnetje voor de deur. Maai-mei-niet probeert daar verandering in te brengen.

Maai minder

Sinusbeheer in Goes

© Jeannette Parramore

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.