In de Zeeuwse gemeente Sluis is een nest van de Aziatische hoornaar vernietigd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldde donderdag dat het pas de tweede keer is dat in Nederland een nest van dit insect is gevonden.
Het nest is opgespoord bovenin een 23 meter hoge boom. Vanuit een hoogwerker is gif in het nest gespoten. Als alle hoornaars dood zijn, wordt het nest verwijderd.
Invasieve exoot
De Aziatische hoornaar komt van nature niet in Nederland voor en staat sinds 2016 op de lijst van invasieve exoten van de Europese Unie. Net als bij onze inheemse hoornaar staan allerlei insecten op het menu van de Aziatische hoornaar. Deze hoornaar jaagt echter ook actief op honingbijen en een bijenvolk zou daardoor kunnen instorten. Dat gebeurt echter zelden.
Een steek van de Aziatische hoornaar is vergelijkbaar met die van een gewone wesp; pijnlijk maar niet levensbedreigend, behalve als iemand allergisch voor het insect is.
In Frankrijk zit een behoorlijke populatie hoornaars. Die stammen waarschijnlijk allemaal af van één koningin. Ook in België worden de insecten steeds vaker gezien. Vorig jaar is in het Zeeuwse Dreischor het eerste nest voor Nederland gevonden en vernietigd.
Europese en Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is een grotendeels zwarte wesp. Hij heeft een oranje gezicht en op zijn lijf een smalle, gele band vooraan en een brede, oranje band achteraan. Net als gewone hoornaar kan deze soort steken en dat zal vervelender aanvoelen dan van een gewone wesp. Bekijk de onderstaande plaat voor de verschillen: