Zeespiegel stijgt sneller dan verwacht
• 18-04-2008
• leestijd 2 minuten
De zeespiegel stijgt wereldwijd duidelijk sneller dan verwacht. Dat werd bekendgemaakt op de jaarvergadering van de Europese Geowetenschappelijke Unie in Wenen. Waterdeskundigen menen dat vooral het dramatisch snel afsmelten van de gletsjers daarvoor verantwoordelijk is.
"Terwijl de zeespiegel in de afgelopen 2000 jaar slechts rond de 20 centimeter steeg, zou hij alleen al deze eeuw 80 tot 150 centimeter stijgen", sprak hydrologe Svetlana Jevrejeva. Dat cijfer ligt ongeveer driemaal hoger dan de huidige berekeningen van het klimaatpanel van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). "Onder wetenschappers worden de schattingen van het IPCC als conservatief beschouwd", meent Simon Holgate van het Proudman Oceanographic Laboratory in Liverpool.
Volgens de berekeningen stromen door de versnelde opwarming van de aarde steeds meer watermassa's van de smeltende ijsvlaktes van Groenland, Antarctica en de wereldwijd sneller smeltende gletsjers in de oceanen.
Wat de dramatische stijging van de zeespiegel precies voor gevolgen zal hebben, kunnen de deskundigen nog niet voorspellen. Duidelijk is wel dat vooral de armste en dichtstbevolkte landen zwaar getroffen zullen worden. Zo zal de Volksrepubliek China ongeveer 72 miljoen mensen noodgedwongen moeten verhuizen. En als de berekeningen kloppen, dan is tegen het jaar 2100 ongeveer 90 procent van het dichtbevolkte land Bangladesh overstroomd.
Smeltwater
Het versnelde smelten van bergsneeuw in het noordelijk halfrond is al dit jaar goed zichtbaar. Ook bij gletsjers merken wetenschappers een versnelde dooi.
Dit is een ecologische tijdbom, aldus hydrologist Wouter Buytaert. De gebieden die het ergst risico lopen door de vroege dooi in de bergen dit jaar zijn het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en een aantal landen rond de Middellandse Zee. Want de tijd tegen dat de mensen het water uit de bergen echt nodig hebben door het drogere en warmere weer, zal het al grotendeels weg zijn.
Door de stijgende temperaturen vloeit het smeltwater al enkele jaren steeds vroeger van de bergen. Maar dit jaar is het blijkbaar echt erg. Daarbij komt dat gletsjers in het noordelijk halfrond aan steeds sneller tempo smelten. Buytaert, verbonden aan de universiteit van Bristol, vermoedt dat over 30 à 50 jaar een groot deel van de gletsjers in de bergen gewoon zal zijn verdwenen. Zeker in de Alpen, maar in de Himalaya smelten de gletsjers zelfs nog sneller. In Afghanistan, waar ongeveer 3.500 gletsjers zijn, blijkt uit satellietbeelden dat die sinds ze gemonitord worden al voor 20 procent verdwenen zijn.
Volgens een andere geowetenschapper, Daniel Viviroli, van de universiteit van Bern, gaat 40 procent van het berggebied in het noordelijk halfrond met watersnood kampen in dezelfde tijdspanne van 30 à 50 jaar. Dat zal nefaste gevolgen hebben voor de gebieden die leven van het water uit de bergen, vooral het subtropische gebied in ondermeer Azië. Zo zou de Ganges nu al stilaan aan het opdrogen zijn.