Een broeikasramp 55 miljoen jaar geleden leidde tot een flinke stijging van de zeespiegel op verschillende plekken in de wereld. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse wetenschappers.
Onderzoek van Appy Sluijs (Universiteit Utrecht) toont aan dat Woensdrecht in Noord-Brabant zo ongeveer aan de kust lag. De zeespiegel was ongeveer 70 meter hoger dan nu. In krap 1000 jaar was de temperatuur op aarde als gevolg van de stijging van de CO2-concentratie 6 graden gestegen.
Sluijs en co-auteurs Henk Brinkhuis, Gert-Jan Reichart (beiden Universiteit Utrecht), Stefan Schouten (NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek), Dirk Munsterman (TNO) en Jaap Sinninghe Damsté (NIOZ, Universiteit Utrecht) publiceren hierover deze week in Nature Geosciences. Binnenkort verschijnt een artikel in vaktijdschrift Paleoceanography.
De wetenschappers baseren zich op onderzoek naar gesteenten die onder meer in Woensdrecht op enkele honderden meters diepte zijn 'opgeboord'. Woensdrecht werd door de zee overspoeld tijdens de opwarmingsfase. Die trend vond overal ter wereld plaats. Met hoeveel meter de zeespiegel toen steeg is nog onduidelijk.
De aarde was vlak voor de opwarming 55 miljoen jaar geleden al zeer warm en er was geen of weinig ijs op de polen. De extra opwarming zorgde ervoor dat het oceaanwater uitzette, vergelijkbaar met kwik in een thermometer. Als regel geldt dat 1 graad opwarming van al het oceaanwater tot ongeveer 1 meter zeespiegelstijging leidt. Dezelfde onderzoekers toonden de afgelopen jaren aan dat de Noordelijke IJszee destijds een warm zoetwatermeer was (24 graden), gevuld met dikke matten van zoetwatervarens.
De wetenschappers stellen dat de huidige klimaatmodellen niet in staat zijn een goed beeld te geven van de hoge temperaturen van toen. Volgens de onderzoekers betekent het dat de modellen die nu worden gehanteerd ook onbruikbaar zijn om iets te zeggen over de komende honderd jaar. ,,In aanvulling op de film An Inconvenient Truth van Al Gore laat dit type onderzoek zien hoe een broeikaswereld er uit ziet, inclusief krokodillen en palmbomen op de Noordpool'', aldus de wetenschappers.