Zeer zeldzame mossoort op camping
• 18-05-2015
• leestijd 2 minuten
© Gestekeld blaasjesmos (foto: Henk Siebel)
Dit voorjaar is op elf campings in Nederland het uiterst zeldzame Gestekeld blaasjesmos (
Sphaerocarpos michelii
) aangetroffen. Dit mos lijkt een voorkeur te hebben voor kale plekken in grasvelden waar het vorige seizoen caravans hebben gestaan. Mossenkenners staan voor een raadsel, want Blaasjesmossen komen in West-Europa weinig voor en de soort kan zich niet over grote afstanden verspreiden.
Zeer zeldzaam
Dit zeer zeldzame levermos werd in de vorige eeuw slechts in twee moestuinen gevonden en in de afgelopen tien jaar een keer op een camping in Zeeuws-Vlaanderen. In februari dit jaar werd een melding gedaan van het zeldzame blaasjesmos op
waarneming.nl. Natuurliefhebber Jelle van Dijk pikte het bericht op en startte een zoektocht op andere campings. In maart en april vond hij Gestekeld blaasjesmos op nog eens tien campings in Zuid-Holland, Noord-Holland, Zeeland, Flevoland en Utrecht. Gestekeld blaasjesmos heeft zich blijkbaar massaal gevestigd op plekken waar we niet zo gauw naar mossen zouden gaan zoeken, te weten kale plekken op druk bezochte grote campings.
Raadselachtig
Toch is het voor mossendeskundigen een raadsel hoe de soort zoveel plekken heeft kunnen bereiken. Blaasjesmos heeft sporen die veel te zwaar zijn om met de wind te worden meegevoerd. Ze blijven achter in de bodem en kunnen zelfs jaren later nog ontkiemen. Mossendeskundigen denken nu dat het mos meegekomen is met autobanden: als er grond in de profielen van autobanden blijft hangen, dan zullen de sporen van het mos op de andere plek kunnen komen.