Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeer zeldzame mossoort op camping

  •  
18-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Gestekeld_blaasjesmos_Henk_Siebel.jpg

© Gestekeld blaasjesmos (foto: Henk Siebel)

Dit voorjaar is op elf campings in Nederland het uiterst zeldzame Gestekeld blaasjesmos ( Sphaerocarpos michelii ) aangetroffen. Dit mos lijkt een voorkeur te hebben voor kale plekken in grasvelden waar het vorige seizoen caravans hebben gestaan. Mossenkenners staan voor een raadsel, want Blaasjesmossen komen in West-Europa weinig voor en de soort kan zich niet over grote afstanden verspreiden.
Zeer zeldzaam
Dit zeer zeldzame levermos werd in de vorige eeuw slechts in twee moestuinen gevonden en in de afgelopen tien jaar een keer op een camping in Zeeuws-Vlaanderen. In februari dit jaar werd een melding gedaan van het zeldzame blaasjesmos op waarneming.nl. Natuurliefhebber Jelle van Dijk pikte het bericht op en startte een zoektocht op andere campings. In maart en april vond hij Gestekeld blaasjesmos op nog eens tien campings in Zuid-Holland, Noord-Holland, Zeeland, Flevoland en Utrecht. Gestekeld blaasjesmos heeft zich blijkbaar massaal gevestigd op plekken waar we niet zo gauw naar mossen zouden gaan zoeken, te weten kale plekken op druk bezochte grote campings.
Raadselachtig
Toch is het voor mossendeskundigen een raadsel hoe de soort zoveel plekken heeft kunnen bereiken. Blaasjesmos heeft sporen die veel te zwaar zijn om met de wind te worden meegevoerd. Ze blijven achter in de bodem en kunnen zelfs jaren later nog ontkiemen. Mossendeskundigen denken nu dat het mos meegekomen is met autobanden: als er grond in de profielen van autobanden blijft hangen, dan zullen de sporen van het mos op de andere plek kunnen komen.
Ook blaasjesmos gespot?
BLWG is heel benieuwd of Gestekeld blaasjesmos op nog meer campings aanwezig is. Daarom vragen ze kampeerders om op kale grond rond uw tent of caravan én op uw parkeerplek thuis te speuren naar dit bijzondere mos. Melden met foto, datum en locatie kan naar info@blwg.nl. Mogelijk vragen ze u om een stukje mos op te sturen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.