Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeeland inventariseert economische schade door PFAS

  •  
13-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
westerschelde_25.jpg

© Westerschelde

De provincie Zeeland roept bedrijven, organisaties en bewoners op zich te melden als ze schade hebben opgelopen door de aanwezigheid van PFAS in de Westerschelde. Samen met het Rijk bekijkt de provincie of het mogelijk is door PFAS geleden schade deels of volledig te verhalen op de vervuilers.

Schadevergoeding

De provincie benadrukt dat het op dit moment niet zeker is of een melder een schadevergoeding krijgt en dat het allereerst de bedoeling is een vollediger beeld te krijgen van de schade die door PFAS is veroorzaakt. "Daarvoor is het nodig om te weten welke partijen schade ondervinden en hoe groot de schade is." Omdat er op dit moment geen mogelijkheid is een direct verband te leggen tussen de veroorzakers van PFAS in het water en de gezondheidseffecten op een persoon, wordt gezondheidsschade niet opgenomen in de inventarisatie.

Gezondheid en PFAS

PFAS zijn door de mens gemaakt en amper afbreekbaar. De stoffen zijn door wijdverbreid gebruik en lozingen op veel plekken te vinden. Vanaf een bepaalde blootstelling kunnen ze gezondheidsschade veroorzaken. Vorig jaar mei meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat diverse soorten vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde zulke hoge concentraties PFAS bevatten dat het raadzaam was die zo min mogelijk te eten.

Bron: ANP

Meer over:

zeeland, schadelijk, pfas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.