Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeekracht

  •  
22-01-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
Zeekracht is een non-profit coöperatie, opgezet door Stichting Natuur en Milieu. De ambitie van Zeekracht is om heel Nederland zoveel mogelijk te voorzien van schone energie afkomstig van de Noordzee. Burgerparticipatie speelt hierin een belangrijke rol. Zeekracht hoopt Nederland, met de oer-Hollandse elementen Wind en Water weer op de kaart zetten op het gebied van innovatieve en baanbrekende schone energiewinning. Grootschalige deelname van burgers in energiewinning is nieuw in Nederland.
De oprichting van Club Zeekracht vormt een onderdeel van de visie Zeekracht, die Natuur en Milieu eerder dit jaar presenteerde. Volgens die visie biedt de Noordzee de mogelijkheid om al in 2020 alle Nederlandse huishoudens van duurzame elektriciteit te voorzien. De focus van Zeekracht ligt op zeewind, terwijl het ook ruimte geeft aan innovatieve energiebronnen als blue energy, golfenergie, warmte uit zee en teelt van wieren. Met Zeekracht wordt de Nederlandse economie minder afhankelijk van energie uit het buitenland en gaat de uitstoot van broeikasgassen fors dalen.
Stichting Natuur en Milieu wil duurzame Noordzeestroom voor alle Nederlandse huishoudens in 2020. Dat is 20% van de nationale elektriciteitsbehoefte. Om dat te realiseren is een nationaal project nodig dat zich qua visie, omvang en internationale uitstraling kan meten met de Deltawerken. De kern van het overall plan van Zeekracht is de bouw van 1600 windturbines die, verdeeld over meerdere parken in de Noordzee zo’n 8000 megawatt stroom leveren. Een netwerk van hoogspanningskabels op de zeebodem verbindt de windparken met elkaar en met de elektriciteitsnetwerken van Nederland, Engeland, Duitsland, België en Denemarken. Zo wordt het Europese electriciteitsnetwerk versterkt en kunnen pieken en dalen in stroomproductie tussen verschillende landen makkelijk opgevangen worden.
De strategie van Zeekracht bestaat uit drie onderdelen:
1. Een sterke lobby van Natuur en Milieu en andere partijen naar de politiek om te zorgen dat er snel een besluit komt om voor 2020 minimaal 6000 megawatt aan windmolenparken in de Noordzee te bouwen èn daarvoor voldoende geld op de begroting te reserveren.
2. Oprichting van Club Zeekracht maakt burgers rechtstreeks betrokken bij wind op zee. Zij kunnen gezamenlijk een eigen windmolenpark bouwen en de opgewekte stroom zelf afnemen. Een grote groep burgers die zelf een windmolenpark gaan bouwen geeft daarmee ook een krachtig signaal aan de politiek: ook zij moeten de handen uit de mouwen steken!
3. Het vormen van een coalitie van bedrijven en organisaties die zich er samen hard voor gaan maken dat die windmolenparken daadwerkelijk gebouwd gaan worden.
De Noordzee is onmisbaar voor onze behoefte aan duurzame energie. Buitengaats liggen prachtige kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. De wereldmarkt voor offshore-windenergie ontwikkelt zich razendsnel. Nieuwe technologieën en innovaties kunnen waardevolle exportproducten worden. Dankzij een krachtige waterbouwsector en energie-kennisinstituten die tot de wereldtop behoren heeft Nederland een goede uitgangspositie. Een essentieel element dat nog ontbreekt, is een sterke thuismarkt. Juist door dicht bij huis met innovaties ervaring op te doen, kunnen ze in de export worden verzilverd. Nederlandse bedrijven en investeerders – we zouden tientallen namen kunnen noemen – zien deze kansen en popelen om ze te grijpen. Denemarken, Engeland, en België hebben zich al op de zeewindmarkt gestort en gaan voortvarend aan de slag met ambitieuze plannen. In Nederland stranden de ambities tot dusverre. Vergunningprocedures slepen zich jarenlang voort evenals de toewijzing van subsidies. De overheid slaagt er niet in een goed investeringsklimaat te scheppen op zee. Ondernemers die willen investeren in energieprojecten op de Noordzee, trekken gefrustreerd naar elders, naar landen met een beter investeringsklimaat voor wind op zee. Om die uittocht te keren presenteert Stichting Natuur en Milieu de visie Zeekracht; een deltaplan voor duurzame energie van de Noordzee.
Bron: Natuur en Milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.