Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zeehondenjacht Canada zonder afzetmarkt

  •  
12-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
zeehondknuppel.jpg

© Bont voor Dieren

In Canada is de wrede zeehondenjacht weer van start gegaan. Canada geeft toestemming voor het doodknuppelen van 400.000 zeehonden, maar de laatste jaren is de afzetmarkt voor zeehondenproducten vrijwel verdwenen en worden er gemiddeld 50.000 zeehonden gedood. Vorig jaar ging de laatste export van zeehondenbont richting China. Bont voor Dieren protesteerde vandaag voor de ambassade van China om hen te overtuigen ook ‘nee’ te zeggen tegen zeehondenbont. 
Importverbod op zeehondenproducten
Directeur van Bont voor Dieren Nicole van Gemert: “Een importverbod op zeehondenproducten in China zou het laatste zetje kunnen betekenen om een einde te maken aan de Canadese zeehondenjacht. Ze kunnen de huiden nu al bijna nergens meer kwijt. De Canadese regering heeft vervolgens besloten flink te investeren in een afzetmarkt in China. Wij willen de Chinezen duidelijk maken dat ze zich laten misbruiken door zeehondenvellen te importeren die de rest van de wereld niet meer wil vanwege de onnoemelijke wreedheid van de jacht.”
Actievoering
Voor de Chinese ambassade in Den Haag heeft Bont voor Dieren met een bloedend model in zeehondenbontjas een duidelijk statement gemaakt tegen de brute zeehondenjacht en de import van zeehondenbont door China.  Samen met voorbijgangers hebben zij de brievenbus gevuld met brieven waarin zij vragen om een importverbod in China.
Subsidie van Canada
De commerciële jacht vindt ieder jaar plaats in het noorden van Canada. Ondanks de subsidies die Canada ieder jaar uitdeelt aan de jagers, wordt het vangstquotum niet gehaald. Een belangrijke oorzaak is  het gebrek aan afzetmarkten. In 2014 kwam de Wereldhandelsorganisatie met een historische uitspraak dat landen het recht hebben om producten te weigeren als het publiek bepaalde producten niet meer accepteert (bijvoorbeeld in verband met het dierenleed achter de productie). Vijfendertig landen hebben inmiddels een importverbod op zeehondenproducten ingesteld, waaronder de Europese Unie, VS en Rusland. In 2015 ging vrijwel alle resterende export naar China.
Vorig jaar nog besloot de opkoper van zeehondenhuiden Carino Ltd, zelfs geen subsidies aan te nemen van de Canadese overheid, omdat er onvoldoende vraag was naar de producten.
Bron: Bont voor Dieren
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor